open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
Nema je u budžetu: "Galerija Berber" na čekanju, šta kažu iz Općine Stari Grad Sarajevo
U budžetu Općine Stari Grad Sarajevo za 2023. godinu nisu predviđena sredstva za "Galeriju Berber", posvećenu jednom od najvećih bh. umjetnika Mersadu Berberu. Načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić početkom godine, u izjavi koju je dao Faktoru, najavio je da će projekat realizirati u periodu 2023/2024, no sada je upitno i da li će se to dogoditi.
08.05.2023. u 07:39
get url
text

VEZANI TEKST - Hadžibajrić: Muzej "Mersad Berber" na čekanju, ponovo ćemo raspisati tender, Gradska uprava dala novac pa tražila nazad

- Dakle, mi smo ove godine ponovo planirali da raspišemo tender i da putem budžetskih sredstava Općine Stari Grad sada ide rebalans u mjesecu martu, ponovo da stavimo određena sredstva. Ja sam pobornik, ako to ne možemo u jednoj godini da uradimo, hajmo podijeliti u dvije budžetske godine, pa jedna u '23, jedna u '24. - kazao je Hadžibajrić za Faktor početkom januara.

No "Galerija Berber" izostavljena je iz budžeta za 2023. Općine Stari Grad, koji je objavljen na njihovoj stranici. Na pitanje kako se to dogodilo, redakciji portala Faktor odgovor je poslala PR služba Općine Stari Grad.

 

- Prilikom izvođenja građevinskih radova rekonstrukcije prostorija u kojima će biti "Galerija Berber" u ulici Zelenih beretki broj 14, izvođač radova prouzrokovao je štetu na stropnoj konstrukciji stana koji se nalazi na etaži iznad prostorija buduće galerije, te su zbog sudskog procesa radovi morali biti obustavljeni. Općina Stari Grad Sarajevo je, putem Općinskog pravobranilaštva, postigla sudsku nagodbu o nadoknadi štete sa vlasnikom stana na etaži iznad galerije. Imajući u vidu da je postignuta sudska nagodba, te je ista već i isplaćena vlasniku stana, Općina Stari Grad Sarajevo opredijeljena je za nastavak ovog projekta, te će dio sredstava za njegovu realizaciju biti planiran narednim rebalansom budžeta. Imajući u vidu da se radi o značajnim finansijskim ulaganjima, učešće i sufinansiranje projekta bit će zatraženo i od Grada Sarajevo, kao i Vlade Kantona Sarajevo - pojasnili su iz PR službe Općine Stari Grad. 

No nisu odgovorili na pitanje šta se dogodilo sa novcem koji je u budžetu za 2022. godinu bio planiran za realizaciju galerije, tačnije - pod rubrikom Plan budžeta za 2022. upisan je Grant Grada Sarajeva za "Galeriju Berber" i iznos od 300.000 KM, a potom i Rekonstrukcija prostora "Galerije Berber" (iz sredstava otkupa poslovnih prostora i granta Grada Sarajeva) - prva faza uz iznos od 600.000 KM.

Podsjetimo, projekat je Općina Stari Grad najavila i počela 2019. godine. Općina je ustupila i prostor veličine 450 metara kvadratnih u ulici Zelenih beretki.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.