open-navfaktor-logo
search
Angela Merkel
Nema izvoza oružja u Saudijsku Arabiju dok ne bude rasvijetljeno ubistvo Khashoggija
Njemačka je u prvih devet mjeseci ove godine Saudijskoj Arabiji prodala oružje u vrijednosti od 417 miliona eura
22.10.2018. u 21:44
get url
text

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da njena zemlja neće izvoziti oružje u Saudijsku Arabiju dok ne bude rasvijetljen slučaj ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

- Nema izvoza oružja u Saudijsku Arabiju dok ne bude rasvijetljen slučaj Khashoggi - kazala je Merkel u obraćanju pristalicama u Ortenbergu u njemačkoj pokrajini Hessen.

Pogledajte kako je monstrouzno ono što se dogodilo u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Posebno naglašavam, ovaj slučaj mora biti rasvijetljen i neće biti izvoza oružja u Saudijsku Arabiju dok se ovaj slučaj ne rasvijetli, rekla je njemačka kancelarka.

Njemačka je u prvih devet mjeseci ove godine Saudijskoj Arabiji prodala oružje u vrijednosti od 417 miliona eura.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.