open-navfaktor-logo
search
Suđenje Mihajloviću
Nema evidencije o novcu iz predmeta "Milaković"
Na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, svjedok Optužbe je rekao da novac iz predmeta "Milorad Milaković" nije bio evidentiran u Sudu BiH
20.11.2018. u 12:16
get url
text

Uposlenik Državnog suda Amar Alajmović pojasnio je da radi na prijemu i evidenciji privremeno oduzetih predmeta te da se po naredbi sudije za deponovanje predmeta pravi službena zabilješka, kao i da se evidentira od koga su oduzeti.

Naveo je da mu je poznat predmet protiv Milorada Milakovića, kazavši da je 2017. po nalogu predsjednice Suda BiH provjeravao sve knjige deponovanih predmeta kako bi se utvrdilo da li je novac ikad bio deponovan.

- Provjerili smo sve upisnike od 2003. godine. Utvrdili smo da novac nikada nije evidentiran u Sudu BiH - rekao je svjedok.

Alajmović je spomenuo kako je predmet protiv Milakovića formiran 2003. te da su u fazi istrage oduzeti dokumentacija i računari, ali da u tim specifikacijama nije bilo novca.

Kao drugi svjedok iskaz je dala Zdravka Đukić, šefica pisarnice u Tužilaštvu BiH, koja je pojasnila da tužilac preko daktilografa ili saradnika donosi poštu na otpremu, bilo da se radi o optužnici ili nekom aktu, a sama otprema se vrši preko kurira.

Svjedokinja je ispričala da je po nalogu vršioca dužnosti glavnog tužioca radila na provjeri da li je neki dokument iz Tužilaštva u vezi s predmetom "Milaković" otpremljen Sudu BiH, a kako se sjeća, spominjao se novčani iznos od 50.000 konvertibilnih maraka (KM).

- Izvršili smo provjere putem dostavne sveske. Provjerama smo utvrdili da dokument nije izašao iz Tužilaštva. Niko nije imao saznanja - kazala je svjedokinja.

Navela je da poznaje Sadinu Beridan-Zuhrić, ali da ne zna da je ona poduzimala ikakve radnje u predmetu "Milaković".

Na pitanje optuženog Mihajlovića da li je asistent ili daktilograf tužioca mimo pisarnice mogao predati neki akt službeniku Suda, svjedokinja Đukić je prvo odgovorila da ne zna da li postoji ta mogućnost, da bi kasnije dodala da to nije u skladu s propisima.

U konkretnom slučaju, rekla je svjedokinja, Beridan-Zuhrić treba pitati da li je nešto dostavila, kome i na koji način. Popis spisa, kako je svjedokinja kazala Odbrani, vrši se kod tužioca, odnosno koga on odredi, asistenta ili daktilografa.

Optužnica tereti Mihajlovića da je propustio nadzor nad poslom Beridan-Zuhrić, koja je radila kao daktilograf i referent u Tužilaštvu, a koja je, prema optužnici, prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta, pri čemu joj je propuštanje nadzora omogućilo i zadržavanje novca, te da njeno nezakonito postupanje ne bude otkriveno.

Nastavak suđenja je 4. decembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.