open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Nema dokaza da je pokušao ubiti Faću: Lirim Bitići pušten iz KPZ-a Miljacka
Kako nam je potvrđeno iz Tužilaštva KS, nakon detaljne istrage i svih potrebnih vještačenja, obustavljena je istraga jer ne postoje dokazi da je pokušao ubiti Amira Pašića Faću
26.06.2019. u 14:54
get url
text

Lirim Bitići, zvani Svrka, koji je u martu izručen u Bosnu i Hercegovinu prema potjernici koja ga tereti za pokušaj ubistva Amira Pašića Faće iz 2007. godine, nakon što je u pritvoru proveo tri mjeseca, pušten je iz KPZ-a Miljacka, saznaje Faktor.

Kako nam je potvrđeno iz sarajevskog Kantonalnog suda, odluku o puštanju Bitićija iz pritvora donio je sudija Igor Todorović, nakon što Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije za njega tražilo produženje mjere pritvora. 

{$galerijaFotografija}

Bitićija je, podsjećamo, 28. marta na graničnom prijelazu Orašje od pripadnika hrvatskog MUP-a preuzela Granična policija, a zatim Interventno-operativna jedinica Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine, koja ga je sprovela u Kazneno-popravni zavod Miljacka Sarajevo, jer mu je već ranije po potjernici bio određen pritvor. Potom mu je u aprilu pritvor produžen za još dva mjeseca zbog opasnosti od bjekstva. 

Potjernica za njim raspisana je jer je bio osumnjičen za pokušaj ubistva Amira Pašića Faće u Sarajevu 2007. godine. 

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić potvrdila je za Faktor da je postupajući tužilac nakon detaljne istrage i provedenih vještačenja donio odluku o nesprovođenju istrage protiv Lirima Bitićija jer nema dokaza da je učestvovao u pokušaju ubistva Amira Pašića Faće 2007. godine.

- Samim tim prestali su postojati razlozi za njegovo dalje zadržavanje u pritvoru - kazala je Bavčić.

Nezvanično saznajemo da su Bitićija preuzeli pripadnici Službe za poslove sa strancima.

Lirim Bitići svojevremeno se, zajedno sa Muhamedom Alijem Gašijem, dovodio u vezu sa ubistvom Ramiza Delalića Ćele. Međutim, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu nije dokazana umiješanost Muhameda Ali Gašija u slučaj tog ubistva.

U Prištini je također vođen proces protiv Nasera Keljmendija, a gdje se kao izvršilac ubistva spominjao Strahinja Rašeta iz Šapca.

Keljmendi je za ovo djelo pravomoćno oslobođen. Na tom suđenju uopće nije spominjano ime Lirima Bitićija.

Lirim Bitići, pušten iz KPZ-a Miljacka
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.