Četvrtak, 30.06.2022.
FOTO: Ajdin Cocalić

Nema čega nema u Sarajevu: Dočeka Nove godine neće biti, centar grada nije ukrašen, zaboravili i na vatromet

Manje od dvadeset dana je ostalo do Nove godine, no u glavnom gradu Bosne i Hercegovine nimalo se ne osjeti praznična atmosfera.

Građani su navikli da Sarajevo bude lijepo okićeno već početkom decembra, ali to se ove godine nije desilo. Tek na pojedinim mjestima se mogu vidjeti novogodišnji i božićni ukrasi u privatnom aranžmanu.

Nakon što je otkazan javni doček Nove godine, Gradska uprava na čelu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić nije se potrudila da grad bude prigodno ukrašen za predstojeće novogodišnje i božićne praznike, kako bi malo pobudila praznični duh.

Prema svemu sudeći, Kanton Sarajevo pretrpjet će i velike finansijske gubitke zbog činjenice da će broj turista biti puno manji, što automatski znači i slabije punjenje budžeta od PDV-a. Prije samo nekoliko godina Sarajlije su ponosno isticale da je glavni grad za Novu godinu centar regije i radovale se koncertima Dine Merlina, Zdravka Čolića, Harija Varešanovića...

Ulice su tada danima prije vrvjele od turista koji su uživali u prazničnoj atmosferi na ulicama. Nažalost, ove godine neće biti ni javnog dočeka, vrlo je malo turista, a još nema ni novogodišnjih ukrasa na ulicama šehera koje izgledaju sumorno i turobno.

Upitno je i da li će stanovnici glavnog grada uz vatromet odbrojati posljednje minute godine na izmaku.

- U ovom trenutku vam ne mogu ništa reći. Ne znam da li su planirana sredstva za vatromet i hoće li ga biti – kratko je rekao za Faktor pomoćnik gradonačelnice Elvir Hadžiahmetović.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh