open-navfaktor-logo
search
Upozorenje izvjestitelja UN-a
Nema amnestije za ratne zločince usred pandemije
Izvjestitelj Ujedinjenih nacija za tranzicijsku pravdu kazao je da mjere za smanjenje prenatrpanosti u zatvorima, kako bi se izbjeglo širenje koronavirusa, ne bi smjele dovesti do nekažnjivosti osuđenika za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti.
30.04.2020. u 12:00
get url
text

Posebni izvjestitelj UN-a za promociju istine, pravde, obeštećenja i jamstva za neponavljanje, Fabian Salvioli, izjavio je u srijedu da mjere zaštite od COVID-19 u pretrpanim zatvorima ne smiju dovesti do amnestiranja ili pomilovanja osoba osuđenih za ozbiljna kršenja ljudskih prava, zločine protiv čovječnosti, genocid ili ratne zločine.

- Postojeći međunarodni zakon zabranjuje usvajanje mjera koje, de jure ili de facto, stvaraju praksu nekažnjivosti za osobe osuđene za takve zločine - navodi Salvioli u svojoj izjavi.

- Mjere poput amnestije, pomilovanja, izuzeća od odgovornosti i pogodnosti u izvršenju kazni su ništavne i nemaju nikakve pravne učinke. Humanitarna pomilovanja mogu se odobriti u slučaju neizlječive bolesti sa neminovnim ishodom - dodaje on.

Dok su zemlje dužne da izbjegnu prenatrpanost i osiguraju odgovarajuće sanitarne uvjete i higijenu u pritvorskim jedinicama usred pandemije, osobe osuđene za zločine poput ratnih zločina se obično drže dalje od masovnih kontakata iz sigurnosnih razloga, što im daje prednost u smislu zdravlja i sigurnosti, navodi Salvioli.

Ukoliko postoji trajni problem sa prenatrpanošću usred trenutne vanredne zdravstvene situacije, njih treba prebaciti u druge zatvore ili ih staviti u privremeni kućni pritvor.

- Međutim, ti se pojedinci moraju vratiti u zatvor kada prođe vanredna zdravstvena situacija kako bi odslužili ostatak svoje zatvorske kazne -  dodaje on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.