open-navfaktor-logo
search
Značajan projekat
Nelson: Ovo je divan dan za Sarajevo, četiri općine su očišćene od mina
Završetak projekta "Sarajevo bez mina" ozvaničila je zajedno s partnerima Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, zemlja koja je finansirala realizaciju. Zahvajujući projektu, lokalnim stanovnicima je vraćeno više od šest miliona kvadratnih metara zemljišta u oba bh. entiteta.
01.09.2021. u 20:53
get url
text
Eric Nelson
Eric Nelson

Prijem povodom završetka priredili su večeras ambasada SAD-a u Sarajevu i partneri, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson nazvao je ovo "divnim danom jer su napokon četiri općine, od Vogošće do Starog Grada očišćene od mina".

Realizatori projekta su ranije danas posjetili i očišćene terene na obližnjoj planini Trebević zajedno s načelnicima općina Stari Grad i Istočni Stari Grad, pa Nelson kaže da je bilo nevjerovatno boraviti između staza za šetače i nekadašnjih miniranih površina.

- Ovo je jasna investicija. Mir, napredak, pomirenje - dodao je Nelson podsjetivši da je u projektu trebalo okupiti široku koaliciju partnera, kao i da su bile angažirane također Oružane snage BiH.

U ponedjeljak je šest senatora iz Sjedinjenih Američkih Država prisustvovalo doniranju dodatne deminerske opreme.

- Ovako izgleda NATO partnerstvo na djelu - kazao je između ostalog američki ambasador najavljujući još dosta preostalog posla, primjerice plan deminiranja regije Distrikta Brčko do 2024. godine, zajedno s partnerima.

Vršilac dužnosti prvog zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za politička i vojna pitanja Stanley Brown izjavio je da završetak projekta "Sarajevo bez mina" znači veću sigurnost za građane i više sigurnih površina, a da je njegova zemlja ponosna zbog učešća u tom projektu u kojem su Sarajevo i okolne općine oslobođene od mina.

Realizacija je bila moguća zahvaljujući jakom liderstvu i partnerstvu gradonačelnika, načelnika, MAK-a i više drugih partnera, od kojih je Brown spomenuo i The Marshall Legacy Institute. Izrazio je i veliku zahvalnost Oružanim snagama BiH te Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Sjedinjene Države su u ovaj projekat uložile 124 miliona dolara, rekao je također Brown te najavio nastavak američkog angažmana u procesu deminiranja u BiH.

Tomaž Lovrenčić, direktor jedne od partnerskih organizacija u tom poslu, ITF Enhancing Human Securitya, smatra da je bilo veoma važno učešestvovati u projektu koji je građane Sarajeva oslobodio „čeličnog kaputa“. On također najavljuje nastavak podrške aktivnosti na deminiranju u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Taj proces otvara prostor za ekonomski razvoj, povezivanje ljudi, turizam i saradnju, kazao je između ostalog Lovrenčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.