open-navfaktor-logo
search
Ambasador SAD-a
Nelson najavio: SAD će proširiti sankcije u BiH korumpiranim pojedincima
Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson najavio je da će Sjedinjene Američke Države proširiti sankcije u BiH protiv korumpiranih pojedinaca.
07.10.2021. u 22:36
get url
text
get url
text

No on nije rekao o kojim je osobama riječ.

- Ja nisam u poziciji da unaprijed govorim o bilo kojim sankcijama koje će možda doći iz Washningtona, a mogu najaviti recimo danas, a sutra ćemo dati saopćenje za štampu, gdje ćemo objasniti da proširujemo sankcije ovdje u BiH, a to se odnosi na vize. Dakle, nećemo izdavati vize, poslovne ili turističke bilo kojim korumpiranim ljudima koji žele putovati ili investirati u SAD. Dakle, imamo te ovlasti prema našem zakonu o imigracijama i uvijek je tu bio taj zakon, ali sada smo gledali da informacije koje imamo o korupciji u BiH i korumpiranim pojedincima, da im se ne izdaju vize za SAD - kazao je Nelson za N1.

Na pitanje da li će se na tom spisku naći i bh. političari, Nelson je odgovorio da svi mogu doći na taj spisak.

- Nisam u poziciji iz razloga privatnosti, da govorim o brojevima ili imenima, ali jako je važno da govorimo o tome kako mi povećavamo naše procedure, jačamo naše procedure da bi odbranili SAD od potencijalnih korumpiranih pojediinaca i da zaštitimo BiH i pomognemo u borbi protiv korupcije koja podriva njena nastojanja - dodao je Nelson.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.