Sastanak je održan nakon sjednice Predsjedništva koja je trajala svega 15 minuta, a nakon koje je Dodik ponovo poručio da će on i ostali političari iz stranaka sa srpskim predznakom nastaviti s blokadom državnih institucija.

Prema njegovom tumačenju, tu se ne radi o blokadi, jer oni "dolaze na sjednice", ali ne odlučuju. Svoje današnje ponašanje smatra usklađenim sa zaključcima Narodne skupštine RS-a, mada je predlagao uvrštavanje tačke o sankconiranju predsjedavajućeg Željka Komšića na dnevni red te glasao "za" svoju inicijativu. 

Osim toga, Dodik je ponovio da neće biti donošenja bilo kakvih odluka na državnom nivou. To se može promijeniti, ultimativno je naglasio, samo ukoliko se usvoji zakonsko rješenje koje znači odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, a koje u parlamentarnu proceduru SNSD i HDZ namjeravaju poslati u naredna dva dana. 

Ambasada SAD-a se nakon Nelsonovog sastanka sa Dodikom oglasila na Twitteru. 

-Ambasador Nelson naglasio je da SAD ne očekuju ništa drugo nego potpuno poštivanje Dejtonskog sporazuma, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. SAD su već 25 godina snažan partner BiH, koji u potpunosti podržava prosperitet, stabilnost i mir ove zemlje. Za potkopavanje tih ciljeva snosit će se posljedice u stvarnom životu - naveli su iz Ambasade SAD-a.