VEZANI TEKST - I u BiH raste potražnja za lijekom za dijabetes koji se počeo koristiti za mršanje, evo koliko košta

Saopćio je to savezni ured za zdravstvenu sigurnost (BASG)

Prijavljeno je da su pacijenti pretrpili hipoglikemiju i napade, ozbiljne nuspojave koje ukazuju na to da proizvod sadrži inzulin umjesto Ozempicovog aktivnog sastojka, semaglutida, navodi BASG u upozorenju.

Evropski regulator za lijekove prošle je sedmice upozorio na napunjene olovke koje su lažno označene kao lijek za dijabetes, a Novo Nordisk na internetu je naznačio porast lažnih verzija Ozempica, kao i preparata za mršanje Wegovy.

VEZANI TEKST - Otkrivena nova nuspojava lijeka za dijabetičare kojeg neki koriste i za mršanje

Iako je samo Wegovy odobren za gojazne osobe, činjenica da Ozempic također dovodi do dramatičnog gubitka težine, navela je ljude u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi da koriste lijek "off-label", što znači da nije podoban za odobrenu upotrebu.

To je dovelo do nestašice Ozempica, koju su iskoristile kriminalne organizacije, saopćio je BASG.

BASG nije naveo tačan broj oboljelih i koliko su ozbiljno bolesni. Portparol nije bio dostupan u utorak.

VEZANI TEKST - Lažni lijekovi za mršavljenje preplavili Europu, sadrže šećernu vodu, teške metale, otrov za štakore...

Dok se trenutno sumnja na krivotvorine pakovanja od jednog miligrama, ne može se isključiti da su krivotvorena i napunjena pakovanja olovki različite snage, saopćila je služba, prenosi Reuters.

Austrijska kriminalistička obavještajna služba saopćila je da je zahvaćena serija vjerovatno došla iz izvora koji nije apoteka i da su njene zalihe možda još u opticaju.