open-navfaktor-logo
search
Idu prema Potočarima
Nekoliko hiljada učesnika Marša mira stiglo u Mravinjce
Nekoliko hiljada učesnika "Marša mira" u subotu poslijepodne stiglo je u kamp Mravinjci, odakle će u nedjelju krenuti prema Potočarima, u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).
09.07.2022. u 20:02
get url
text

Amir Kulaglić, predsjednik pododbora za "Marš mira" 2022. godine kazao je kako su bez problema završili drugi dan "Marša mira" na pravcu Liplje – Mravinjci.

Izrazio je zadovoljstvo načinom na koji je sve proteklo.

- Put je bio vrlo zahtjevan, a mi smo ga hvala dragom Allahu savladali bez ikakvih problema. Jučer smo pošli iz Nezuka. Cijenim da je u koloni bilo 3.000-3.500 ljudi. Sve planirane aktivnosti koje smo jučer imali smo realizirali - rekao je Kulagić.

Dodao je kako su održana četiri časa historije s važnim informacijama o historijskim događajima prije skoro tri decenije.

Jutros su nakon sabah i bajram-namaza, simbolično zaklali kurban i oko 8.30 sati krenuli prema Mravinjcima.

- Moram izraziti zadovoljstvo da je put protekao u najboljem redu iako je jutros bila velika kiša. Pokisli smo, kasnije je bilo sunca, ali kolona je dobro podnijela cijeli put. Iako je ovo najteži dio i najzahtjevniji prema učesnicima 'Marša mira', mi smo ga dobro podnijeli. Kolona je bila vrlo kompaktna - kazao je Kulaglić.

Zahvalio je svim građanima mjesnih zajednica kroz koje su prošli, a koji su im pružili pored moralne podrške, vodu, hranu, voće i kolače.

Mensur Hadžibeganović, koordinator zdravstvenih aktivnosti na "Maršu mira" rekao je kako su u ova dva dana imali poprilično lagane dane što se tiče djelovanja medicinskih timova.

- Imali smo nekih tristotinjak intervencija koje su bile uglavnom manje. Nismo imali potrebe za podizanjem helikopterskih jedinica. Nismo imali potrebe za nekim posebnim zbrinjavanjem. Sve je proteklo u nekom opuštenom i najboljem redu - rekao je Hadžibeganović.

Očekuje da bi sutra mogao biti i veći broj učesnika, a timovi su spremni i na to.

- Imat ćemo dovoljno naših ekipa, kako volontera Crvenog križa na terenu, tako i medicinskih timova koji će biti u mogućnosti da to zbrinu na najbolji mogući način - rekao je Hadžibeganović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.