open-navfaktor-logo
search
"Pravo na grad"
Neko se igra "solarnim sušenjem": Mostarski mulj odvozi se na nepoznatu lokaciju
Analiza Federalnog zavoda za agropedologiju pokazala je da dehidrirani mulj sadrži visoke koncentracije teških metala i drugih hemijskih spojeva
25.07.2019. u 18:37
get url
text

Nevladina organizacija "Pravo na grad" objavila je fotografije na kojima se vidi da se u blizini mostarskog pročistača otpadnih voda, na otvorenom prostoru, suši mulj iz pročistača.

Na fotografijama se vide tragovi mulja na obližnjoj cesti, pa iz "Prava na grad" tvrde kako se taj potencijalno opasni dehidrirani mulj odvozi na nepoznatu lokaciju.

- Prema svemu sudeći, netko se odlučio poigrati metodom 'solarnog sušenja mulja'. Tražimo odgovor od gradonačelnika Bešlića ko je odlučio da se na ovaj, vrlo primitivan način, tretira mulj. Sasvim je jasno da je cilj bio povećati udio suhe tvari u mulju, ali se to ne radi na ovaj način, a posebno ne kada je u pitanju mulj koji sadrži opasne spojeve i to vrlo dobro znaju svi u Gradskoj upravi, a prije svih gradonačelnik Bešlić - priopćili su iz "Prava na grad".

Zbog odlaganja dehidriranog mulja na regionalni deponiji na Uborku, mještani okolnih naselja i aktivisti u junu su deset dana u blokadi držali to mostarsko odlagalište otpada.

Analiza Federalnog zavoda za agropedologiju pokazala je da dehidrirani mulj sadrži visoke koncentracije teških metala i drugih hemijskih spojeva, a nakon inspekcijskog nadzora federalna inspektorica Alma Kereš u svom je rješenju navela kako zbog povišenih količina PAH-ova, HCH, TPH i PCB, dehidrirani mulj ne može se smatrati neopasnim ili komunalnim otpadom, te se stoga ne može ni odlagati na deponij Uborak koji može primati samo neopasni komunalni otpad.

Nakon što su mještani i aktivisti postigli sporazum s mostarskim gradonačelnikom o deblokadi Uborka, nastavljeno je odlaganje komunalnog otpada na to odlagalište no ne zna se gdje završava bolnički otpad i dehidrirani mulj s pročistača otpadnih voda.

Nevladine organizacije u više su navrata izražavale bojazan da se bolnički otpad i dehidrirani mulj nepropisno deponiraju na divljim odlagalištima čime se ugrožava zdravlje stanovnika Mostara i okolnih mjesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.