open-navfaktor-logo
search
Odgovornost građana
Neki odobravaju, neki kritikuju: Kako se Švedska bori sa koronavirusom
Ovih dana dok se veliki broj država bori sa koronavirusom, Švedska je na meti kritika jer, kako brojni smatraju, ne shvata virus previše ozbiljno. Neki pak smatraju da Švedska dovoljno brine o svojim stanovnicima, ali da ne uvodi previše restriktivne mjere.
30.03.2020. u 12:53
get url
text

Švedska vlada nije uvela stroge zabrane ili kazne kao druge zemlje jer vjeruje da će građani biti odgovorni i disciplinirani i poštovati preporuke o distanciranju od drugih ili ostati kod kuće ako im nije dobro.

Savjetovali su građanima da drže rastojanje od drugih ljudi, da izbjegavaju kontakte i da, ukoliko je to moguće, rade od kuće.

Osobe starije od 70 godina pozvale su da se izoliraju u svojim domovima.

Švedska je građanima ostavila dosta slobode jer smatra da su dovoljno odgovorni. U ovoj zemlji zabranjeno je okupljanje za šankom, ali se može sjediti za stolovima kafića i restorana. Srednje škole i fakulteti su zatvoreni, ali vrtići i osnovne škole još rade.

Švedska strategija

Nekada glavni švedski epidemiolog Johan Giesecke, aktuelni savjetnik Švedske zdravstvene agencije, rekao je da je "Švedska u najmanju ruku izuzetak na evropskoj sceni" i dodao da "smatra da je to dobro".

Koliko bi švedska strategija mogla trajati, zasad se ne zna. Premijer Švedske Stefen Lofven upozorio je u petak da predstoje "mnoge teške sedmice i mjeseci“, te da će biti zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi.

Iz Vlade Švedske navedeno je kako bi mogla biti zabranjena vjenčanja, sahrane i uskrsna slavlja sa velikim brojem ljudi.

S druge strane, Njemačka i Velika Britanija zabranile su okupljanja više od dvije osobe, s izuzetkom onih koji žive zajedno.

Italija i Francuska su postepeno uvodile sve oštrija ograničenja javnih aktivnosti, da bi na kraju propisale kazne jer je, prema ocjeni vlasti, previše ljudi ignorisalo preporuke o fizičkom distanciranju od drugih ljudi.

Neki naučnici ipak kritikuju pristup Švedske zdravstvene agencije kao neodgovoran.

U otvorenom pismu vladi oko 2.000 naučnika zatražilo je veću transparentnost i bolje obrazloženje strategije za sprečavanje širenja zaraze. Profesor medicine Sten Linnarsson navodi da su naučnici zabrinuti jer nema naučnih dokaza u prilog prihvaćene politike.

Gašenje požara

- To je kao da znate da vam kuća gori, ali odlučite da ćete je gasiti kasnije. To nema nikakvog smisla. A opasnost je naravno da izgori cijela kuća - smatra taj profesor s uglednog Instituta Karolinska.

Međutim, glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell tvrdi da je vladina politika kakva je sada, provediva i učinkovitija u zaštiti javnog zdravlja nego što bi bile drastične mjere, poput zatvaranja škola na četiri-pet mjeseci.

U Švedskoj, sa 10 miliona stanovnika, zaraza koronavirusom potvrđena je do nedjelje navečer kod 3.700 osoba, a umrlo je 110 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.