open-navfaktor-logo
search
Nehuman potez
Neke zemlje članice Evropske unije sakrivaju vakcine za drugu dozu
Evropska komisija je saopćila kako neke zemlje članice Evropske unije ne koriste jedan dio svojih vakcina protiv COVID-19, napominjući da bi ipak trebale iskoristiti svaku moguću dozu u borbi protiv pandemije.
16.03.2021. u 21:36
get url
text
get url
text

Danas je putem videokonferencije održan sastanak ministara zdravlja zemalja članica EU-a. Evropska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides nakon sastanka izjavila je da se u borbi protiv pandemije koronavirusa (COVID-19) utrkuju s vremenom. Istakla je da se u EU suočavaju s određenim problemima u vezi s lancima opskrbe.

Pozivamo države članice da iskoriste sve doze vakcina koje imaju na raspolaganju, rekla je Kyriakides, dodajući da su neke zemlje članice upotrijebile sve isporučene vakcine, a neke samo oko 50 posto doza.

- Svaka doza je bitna. Svaka doza je štit za zdravstvene radnike, starije osobe, ranjive skupine. Neke zemlje članice sakrivaju ono što imaju za drugu dozu. To vidimo prema brojkama. Također, postoje razlike i kod broja vakcinacija. Ovo bi trebalo intenzivirati na koordiniran način. Očekuje se da će se isporuke povećati u narednim mjesecima. Važno je da se ubrza proces vakcinacije. Zato pozivamo svaku zemlju članicu da iskoristi sve dostupne doze vakcina - kazala je Kyriakides.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), ukupno 62,3 miliona doza vakcina stiglo je u zemlje EU-a i Island, Lihtenštajn i Norvešku, ali je dosad upotrebljeno 48,1 milion doza.

Kako navodi ECDC, u većini zemalja EU-a dosad je iskorišteno tri četvrtine vakcina protiv COVID-19.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.