open-navfaktor-logo
search
Prehrana i zdravlje
Neke će vas iznenaditi: Ovih sedam vrsta ulja nutricionisti najčešće koriste u pripremi jela
Puno je vrsta ulja, pa je teško odabrati koje koristiti za kuhanje.
04.07.2022. u 08:28
get url
text

Zato je najbolje prikupiti informacije o svim uljima i odabrati ono koje je za zdravlje najbolje i koje odgovara vašem ukusu, piše goodhousekeeping.com.

Evo koje vrste ulja nutricionisti koriste i ujedno predlažu za kuhanje:

Maslinovo ulje

Mediteranska dijeta povezana je s gubitkom kilograma i tjelesne težine. Dokazano je da maslinovo ulje i plod masline svojim antioksidativnim svojstvima čuva naše ćelije i pomaže u borbi protiv starenja.

Sastojci masline imaju i protivupalna svojstva, čime smanjuju rizik od raka.

U maslinovom ulju prisutne su oleinska i linolenska kiselina, koje čiste krv i pomažu pri snižavanju visokog krvnog pritiska.

Najbolje ga je koristiti za kuhanje na niskim temperaturama, a izbjegavati tehnike gdje koje zahtijevaju visoke temperature jer tako postaje nestabilno i korisni sastojci se mogu uništiti.

Ulje avokada

Dobija se prešanjem mesa avokada, ima blagi okus i može podnijeti visoke temperature, pa je idealan odabir za pripremu svih jela.

Sadrži velike količine monozasićenih masnoća. Blagi okus neće smetati niti jednom jelu, pa ga slobodno možete dodati u kolače. Možda nije najjeftinije ulje, ali će se isplatiti.

Ulje lana

Odličan je izvor zdravih omega 3 masnoća povezanih sa snižavanjem krvnog pritiska i holesterola. Mora se držati u frižideru jer brzo oksidira. Ima orašasti okus, pa je odlično za umake.

Kako ne podnosi visoke temperature ne bi se trebalo koristiti za prženje.

Ulje oraha

- Ono što orah čini tako zdravim plodom su velike količine omega 3 masnoća (ALA) te je odličan izbor za dodatke salatama i jelima - ističe nutricionistica Wendy Bazilian.

Sadrži puno prirodnih nutrijenata i fitohemikalija, no visoke temperature baš ne podnosi.

Bazilian savjetuje da ga koristite kao preljev za salate ili ukras za supe. Čuvajte ga u frižideru kako bi duže trajao.

Ulje kikirikija

Od konvencionalnih ulja se razlikuje jer ima znatno veći udio oleinske kiseline, a dr. Jada Linton navodi kako postoji nekoliko različitih vrsta ovog ulja.

Razlikuju se po okusu - neka su jaka, neka blagog okusa.

U Aziji ga koriste za skoro sva jela, a dobro podnosi visoke temperature, pa je odlično za prženje i pečenje na visokim temperaturama.

Ulje susama

Mononezasićene i polinezasićene (omega-6 i omega-3) masnoće nalaze se u ovom ulju, ali bez velikog udjela transmasnoća. Uz to je odličan izvor antiokisadansa.

Slobodno ga koristite u kuhinji, a dobra je zamjena za ulje kikirikija.

Kokosovo ulje

Jako je popularno, a još je ukusnije, ostaje čvrsto na visokim temperaturama jer sadrži 90 posto zasićenih masnoća. Istraživanja o ovom ulju još nisu dovoljno provedena, ali neke studije tvrde da podiže dobar holesterol (HDL), dok druge tvrde da može isto napraviti i s lošim (LDL) holesterolom.

Najbolje je za pripremu kolača, deserta i napitaka, ali ne podnosi dobro jako visoke temperature, primjera radi, za prženje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.