open-navfaktor-logo
search
Drage uspomene
Nekadašnji as Partizana i Vojvodine Ljubomir Vorkapić: Mostar nam je svima okrenuo karijere
Vojvodina je dva puta u svojoj historiji osvajala titulu šampiona Jugoslavije, a sudeći po rezultatima na početku ove sezone i izjavama novog rukovodstva, ne bi bilo iznenađenje da se ponovo umiješa u borbu za najviši plasman u fudbalskom prvenstvu Srbije.
26.07.2022. u 11:37
get url
text

Međutim, nekadašnji as novosadskog tima Ljubomir Vorkapić smatra da je Crvena zvezda i dalje glavni favorit za osvajanje trofeja na domaćoj sceni.

- Što se mene lično tiče, naravno da bih najviše volio da Partizan bude šampion, ali će to biti veoma teško. Zvezda definitivno ima najbolji tim i mislim da će i ove sezone odbraniti šampionsku titulu u Srbiji - rekao je za Anadolu Agency (AA) Vorkapić koji je 1989. godine zajedno sa Sinišom Mihajlovićem, Slavišom Jokanovićem, Budimirom Vujačićem i ostalim asovima ispisao historiju Vojvodine osvajanjem prvog mesta u jugoslovenskom šampionatu:

- Na početku te sezone niko nije ozbiljno računao na nas, jer je Vojvodina samo dvije godine prije toga igrala u Drugoj ligi. Čak i poslije jesenje polusezone koju smo završili na vrhu tabele, svi su mislili da nećemo izdržati na proljeće i da će Zvezda, Hajduk ili Rad uspjeti da nas prestignu. Demantovali smo "nevjerne tome" i na iznenađenje kompletne sportske javnosti uspjeli da postanemo prvaci Jugoslavije. Svakako da je ključnu ulogu u našem pohodu na titulu odigrao iskusni Miloš Šestić, veliki mag fudbalske igre i jedan od najboljih igrača u historiji našeg fudbala. A kad se sjetim da se šest mjeseci ranije nudio Crvenoj zvezdi i da ga oni nisu htjeli nazad. Došao je u Vojvodinu i okitio se šampionskim "lovorom".

Čudni su putevi fudbalski. Šestić je briljirao u dresu novosadskog tima, ali je na indirektan način doprinio da i Vorkapić zasluži epitet protagoniste u šampionskoj sezoni.

- To je nevjerovatna priča. Mene su na početku prvenstva htjeli da pošalju na pozajmicu u Kabel ili Osijek. Nisam pristao, ostao sam da treniram s drugim timom Vojvodine koji je vodio pokojni Josip Pirmajer. Poslije devetog ili desetog kola, dogodio se jedan incident na prijateljskoj utakmici u Sremskoj Mitrovici koji je imao sudbonosni utjecaj na dalji tok moje karijere. Naime, ljut što mu uprava kluba nije dozvolila da prihvati fenomenalnu ponudu Leeds Uniteda, Šestić je napravio gaf zbog kojeg ga je direktor Kosanović odstranio iz ekipe. Uoči puta za Mostar, mene su obavijestili da ću zahvaljujući sjajnim partijama i golovima u dresu drugog tima, privremeno biti priključen prvoj ekipi. Nisam ni slutio da me zovu da odmah zamijenim Šestića i da počnem utakmicu od prvog minuta - prisjetio se Vorkapić.

Historiju pišu slučajni događaji i naizgled beznačajne epizode. Vojvodina je tog 22. oktobra 1988. godine pobijedila Velež s 1:0, a strelac pobjedonosnog gola u 40. minutu bio je upravo Vorkapić.

- Sjećam se da mi je Punišić poslao loptu u prostor, pobjegao sam po desnoj strani i savladao Pudara. Velež je imao strašnu ekipu: Tuce lijevo, Sejo Kajtaz desno, Predrag Jurić u špicu, zatim Karabeg, Vlada Gudelj, Jedvaj, Repak... Po meni je to najbolji sastav u historiji kluba iz Mostara. Pošto smo prije toga ušli u seriju loših rezultata, niko nije vjerovao da Pod Bijelim brijegom možemo da osvojimo oba boda. Rekao bih da je utakmica protiv Veleža bila prekretnica u mojoj karijeri, ali i u karijerama svih ostalih igrača. Vratilo nam se samopouzdanje, počeli smo da nižemo pobjede i do kraja prvenstva niko nije uspio da nam ugrozi lidersko mjesto na tabeli. Zato je Mostar svima nama ostao u najljepšoj mogućoj uspomeni - rekao je Vorkapić.

Titula koju su Novosađani ovjerili u meču protiv tuzlanske Slobode (prvi gol postigao Vorkapić) još više dobija na značaju ako se ima u vidu da im je glavni konkurent bila Crvena zvezda predvođena virtuozom Draganom Stojkovićem.

- Igrao sam protiv Dejana Savićevića i mnogih velikih asova jugoslovenskog fudbala. Odmjerio sam snage i sa Safetom Sušićem Papetom u jednoj prijateljskoj utakmici između PSG-a i Vojvodine koja je odigrana u Parizu. Svi su oni bili igrači vrhunske klase, ali je Piksi ipak neka druga kategorija. Kada sve uzmemo u obzir, igrački kvalitet, liderske sposobnosti, fudbalsku inteligenciju, nemam ni najmanju dilemu: Stojković je na ovim jugoslovenskim prostorima najbolji igrač svih vremena. Mnogo mi je drago što se dokazao i u trenerskoj ulozi. Gledao sam svaku utakmicu Srbije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i veliki sam optimista uoči završnog turnira u Kataru. Igramo interesantan i dinamičan fudbal, uvjeren sam da bez problema prolazimo prvi krug šampionata. Imamo ekipu koja protiv svakog protivnika može da dominira i da bude u superiornom položaju - smatra Vorkapić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.