open-navfaktor-logo
search
Rezultati izbora
Neizvjesnost u TK: SDA ima prednost, a u SDP-u se nadaju prvom mjestu
Prema do sada prebrojanima glasovima mi očekujemo 11 zastupnika u Skupštini TK, kaže Bego Gutić iz SDA
09.10.2018. u 15:47
get url
text
Tuzlanski kanton, izbori 2018
Tuzlanski kanton, izbori 2018

Prema do sada prebrojanim glasovima za Skupštinu Tuzlanskog kantona u vodstvu je SDA, sa oko šest hiljada glasova više od SDP-a, koji je na drugom mjestu. Još uvijek nije obrađena četvrtina izbornih mjesta, tačnije 169, a većina njih, čak 89, je u Tuzli.

Zbog ovakvog rasporeda snaga niko sa sigurnošću ne može proglasiti pobjedu. Dok u SDA kažu da će zadržati prednost i prvo mjesto u najmnogoljudnijem kantonu, u SDP-u kažu da će ih Tuzla izdići na prvo mjesto.

- Prema do sada prebrojanima glasovima mi očekujemo 11 zastupnika u Skupštini TK. Ne očekujem neka velika pomijeranja ni kada se probroji tih 25 posto preostalih biračkih mjesta, eventualno to može biti mandat gore ili dole. Uglavnom mi imamo sigurno 10 zastupnika, a u ovom momentu i 11. te očekujemo da se na tome i zadržimo - kaže Bego Gutić, nosilac liste SDA za Skupštinu TK.

Inače, Bego Gutić je do sada prikupio 17.018 glasova, što je ubjedljivo najviše od svih kandidata za Skupštinu TK.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić kaže da mu je čudno što se rezultati sa većine izbornih mjesta u Tuzli čekaju već treći dan.

- U Tuzli mi očekujemo značajnu podršku, kao i u Gračanici, ukoliko ne bude krađe. Tu mi tradicionalno imamo veliku podršku, a ostalo je još puno neprebrojanih glasova. Zbog toga očekujemo da se promijeni odnos snaga i da ćemo mi biti prva partija u TK - kaže Bijedić.

Na izbore u Tuzli ukupno je izašlo nešto više od 52 hiljade birača, a neobrađeno je ostalo 56 posto izbornih mjesta.

Inače, Bijedić je osvojio 15.270 glasova u izbornoj jedinici 515 za Parlamentarnu skupštinu BiH i to je najveći broj glasova jednog SDP-ovog kandidata na ovim izborima, osim Denisa Bećirovića. Zanimljivo je da je Bijedić osvojio više glasova nego predsjednik i istaknuti članovi partije Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Damir Mašić i Irfan Čengić zajedno, a svi su bili nosioci za državni i federalni nivo vlasti.

Glasovi sa 169 biračkih mjesta riješit će dilemu o pobjedniku u TK, a očito je da će očekivanja neke od dvije najjače partije biti iznevjerena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.