Četvrtak, 09.07.2020.

Posljedice korone

Neizvjesno koji će se projekti početi realizirati na Bjelašnici ove godine

Prezentirani projekti na Bjelašnici

Vlada Kantona Sarajevo je svoje ovosedmično redovno zasjedanje danas održala u hotelu Han na Bjelašnici, gdje joj je domaćin bio načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo.

Nakon sjednice, za članove Vlade je upriličena prezentacija projekata koji se planiraju realizirati na području ove općine, te su im prezentirani razvojni planovi i svi potencijali ovog dijela Kantona Sarajevo. Veliki je broj projekata koje predstavnici ove općine žele realizirati u budućnosti, a većina ih je planirana u cilju razvoja turizma, zašto općina Trnovo ima veliki potencijal.

Na početku prezentacije, naglašeno je kako su svi urbanistički projekti u potpunosti u skladu sa infrastrukturnim projektima Kantona, kao i da niti jedan objekt na ovoj olimpijskoj planini nije nelegalno izgrađen. Istaknuto je i kako će realizacija ovih planova učiniti ovu općinu mjestom sa kvalitetnom zimskom i ljetnom turističkom ponudom.

- Svjesni smo da je početkom 2020. godine velika kriza zadesila cijeli svijet, upitno je da li će realizacija svih ovih projekata započeti ove godine - kazao je načelnik Berilo.

Dodao je i kako razumije da je trenutno primarno osigurati pomoć privrednicima i građanima koji su najviše pogođeni posljedicama globalne pandemije. 

Općinski načelnik je precizirao da su ključni projekti za Trnovo u predstojećem periodu izgradnja poslovno-sportskog centra, kao i ulaganje u obnovljive izvore električne energije.

- U ova dva projekta Općina treba da investira oko 40 miliona maraka - rekao je Berilo, te zamolio Vladu da sa određenim sredstvima sufinansira realizaciju ključnog kapitalnog projekta kakav je izgradnja poslovno-sportskog centra.

Pored ovog projekta, neki od projekata na kojima se planira nastaviti raditi su parcelacija Tušila, rekonstrukcija putne infrastrukture, realizacija UP Kolijevka, UP Babin Do, UP Gornja Grkarica, izgradnja memorijalnog centra Proskok.

Istaknuto je i kako će urbanistički projekti Kolijevka, Babin Do i Gornja Grkarica, nakon realizacije, imati različite ljetne i zimske sadržaje - ergele, igrališta, terene, biciklističke staze, kao i staze za jahanje.

Dogovoreno da se poduzmu konkretne aktivnosti na zajedničkoj izgradnji doma zdravlja na lokalitetu Bjelašnice.

Naglašeno je i kako je Općina Trnovo bogata prirodnim resursima, zbog čega će se posebno obratiti pažnja na ekološke aspekte ovih projekata.

- O ovakvim projektima i planovima je potrebno razgovarati jer se treba misliti i o periodu koji dolazi nakon krize, posebno zbog činjenice po kojoj je implementacija razvojnih projekata jedan od načina za ublažavanje posljedica pandemije po ekonomiju Kantona Sarajevo - istakao je Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo.

Izrazio je i spremnost cjelokupne Vlade KS da pruži konkretnu podršku za realizaciju nekih od prezentiranih projekata, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh