open-navfaktor-logo
search
Centralna banka
Negativna neto finansijska pozicija BiH na kraju trećeg kvartala 2019
Prema objavljenim podacima neto finansijska pozicija za BiH na kraju trećega tromjesečja 2019. godine bila je negativna i iznosila -14,29 milijarde KM, što je u odnosu na kraj prethodne godine manje za 2,25 posto
31.12.2019. u 08:48
get url
text

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je izvještaj o tromjesečnoj međunarodnoj investicijskoj poziciji za Bosnu i Hercegovinu. Objavljeni podaci pokrivaju razdoblje od 2007. godine zaključno s trećim tromjesečjem 2019. godine.      

Međunarodna investicijska pozicija (IIP) je dio makroekonomskih statistika koja prikazuje na određeni datum vrijednost ukupne financijske aktive koju potražuju rezidenti BiH od nerezidenata i pasive rezidenata BiH u odnosu na ostatak svijeta. Razlika između aktive i pasive predstavlja neto poziciju. Glavne komponente financijske aktive i pasive u izvještaju o međunarodnoj investicijskoj poziciji su direktna ulaganja, portfeljna ulaganja, finansijski derivativi i ostala ulaganja (valuta i depoziti, zajmovi, trgovinski krediti i sl.), s tim što aktiva uključuje i pričuvnu aktivu.   

Prema objavljenim podacima neto finansijska pozicija za BiH na kraju trećega tromjesečja 2019. godine bila je negativna i iznosila -14,29 milijarde KM, što je u odnosu na kraj prethodne godine manje za 2,25 posto. Negativna pozicija je karakteristična za tranzicijske zemlje, kada se domaća ekonomija za svoj rast oslanja na kapitalne priljeve iz inozemstva. Smanjenje neto finansijskoga deficita rezultat je većega rasta aktive u inostranstvu u odnosu na rast pasive bh. ekonomije. 

Razvijanje ove statistike urađeno je kroz provedbu IPA 2015 EU Twinning projekta, u kojemu su statističari iz CBBiH sarađivali i dobili stručnu pomoć od stručnjaka iz Danske i Finske. Provedba ovoga IPA EU projekta za cilj ima usklađivanje standarda primijenjenih u CBBiH za kompilaciju i diseminaciju statistika sa standardima koji se primjenjuju u EU, a sve u cilju ispunjavanja zahtjeva konvergencije BiH u EU. 

Uvođenjem tromjesečnog izvještaja o međunarodnoj investicijskoj poziciji, umjesto dosadašnjega godišnjeg, BiH je ispunila uvjet EU vezano za frekvencije izvješćivanja o međunarodnoj investicijskoj poziciji zemlje, kao i standarda primijenjenih pri kompilaciji iste, te su stvoreni uvjeti za redovito dostavljanje Eurostatu. Detalji o tromjesečnome kretanju financijske aktive i pasive za BiH, njihovih komponenti i neto pozicije mogu se vidjeti na statističkome portalu CBBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.