open-navfaktor-logo
search
Povratak navijača
Negativan test prilikom ulaska na stadione potreban samo u Sarajevu, bez uputa za RS i druge kantone
Nakon nešto više od godinu dana Premijer liga Bosne i Hercegovine igrat će se pred publikom.
12.07.2021. u 12:09
get url
text

VEZANI TEKST - Vranić časti besplatnim testiranjem pred sve utakmice na sarajevskim stadionima

Prilikom ulaska na stadion navijači će osim ulaznice morati predočiti i negativan test na koronavirus. Vlada Kantona Sarajevo obavijestila je prije nekoliko dana da će besplatno testirati navijače koji žele prisustvovati utakmicama na sarajevskim stadionima, gdje je dozvoljeno tek 30 posto kapaciteta.

Navijači će se besplatno moći testirati samo u Sarajevu, dok u drugim kantonima i općinama uvjeti još nisu jasno definisani niti ima zvaničnih uputa za navijače koji planiraju prisustvovati utakmicama.

Krizni štab FBiH dao je ovlasti kantonalnim kriznim štabovima da nalože instrukcije i mjere shodno epidemiološkim slikama u kantonima.

U Federaciji BiH se još čekaju instrukcije kantonalnih kriznih štabova, a prema tome kapacitet stadiona u Širokom Brijegu moći će biti ispunjen do kraja, što nije slučaj u drugim kantonima koji imaju drugačija pravila, gdje nije poznato da li će biti neophodan negativan test na koronavirus.

Ista situacija je u entitetu Republika Srpska, gdje još nema zvaničnih uputa, ali se pretpostavlja da će navijači moći prisustvovati bez negativnog testa na premijerligaškim utakmicama, što je upravo slučaj u predstojećoj utakmici Borca protiv rumunskog Cluja u evropskom takmičenju.

U susjednoj Srbiji navijači će se osim na stadione vratiti i u dvorane, koje su u većini slučajeva krcate prilikom svake košarkaške utakmice. Zanimljivo, navijačima u Srbiji neće trebati negativan test, kao ni potvrda o vakcinaciji prilikom ulaska na sportske manifestacije, bile one na otvorenom ili zatvorenom. 

U Hrvatskoj su mjere dosta rigoroznije, pa će tako navijači ulaznice moći kupiti isključivo sa Covid-pasošem. Iako su uvođenjem novih epidemioloških mjera masovna okupljanja zabranjena, sportski klubovi uz dogovor sa nadležnim organima napravili su iznimku, te će na stadione moći uči samo navijači koji su prethodno vakcinisani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.