Petak, 28.02.2020.

Životna priča

Nedžmin Ambešković: Mnogi misle da sam budala jer sam se vratio u Bosnu

FOTO: Damir Hodžić

Uvijek sam želio da širom svijeta predstavljam jednu i jedinu Bosnu i Hercegovinu, a druga želja je bila da živim i spremam se u domovini

Bh. strongman Nedžmin Ambešković cijeli život posvetio je sportu. Nakon osam godina života u Švedskoj odlučio se na povratak u domovinu. Kako kaže u razgovoru za naš portal, već duže vrijeme imao je veliku želju da se vrati u Bosnu i Hercegovinu i sada je konačno realizirao tu važnu odluku. Već desetak dana je stanovnik ilidžanskog naselja Pejton, gdje je 2016. godine kupio stan.

- Uvijek sam želio da širom svijeta predstavljam jednu i jedinu Bosnu i Hercegovinu, a druga želja je bila da živim i spremam se u domovini. Kao što mnogi kažu, može Bosanac otići iz Bosne, ali ne i Bosna iz Bosanca. I moj slučaj to potvrđuje. Mnogi misle da sam budala jer sam se vratio u Bosnu, dok većina na sve načine pokušava da ode iz nje. U Pejtonu sam našao svoj mir. Uskoro će mi se pridružiti i supruga Zahida i sinovi Arman, Omar i Mustafa. Mnogo mi nedostaju i oni će mi biti dodatna snaga - kaže Ambešković.

Strongman je izuzetno popularan sport u Skandinaviji, Rusiji, Litvaniji, Srbiji, a posljednjih godina ima sve više fanova u Bosni i Hercegovini. Nedžmin se nada da će to utjecati i na lakši pronalazak sponzora u BiH, da bi se potpuno profesionalno mogao posvetiti ovom sportu.

- U Švedskoj sam uz ovaj sport morao raditi dodatni posao da bih mogao trenirati i izdržavati porodicu. Nadam se da će u BiH još nekoliko firmi naći svoj interes i pomoći da se naredne dvije godine potpuno posvetim strongmanu. Siguran sam da bih tada mogao napasti titulu najjačeg čovjeka na svijetu. Za sada su moj potencijal prepoznali u Hifi, gdje mi mjesečno daju određenu finansijsku pomoć. Na svoj način mi pomažu hotel Malak, Elite Nutricion, kao i moj prijatelj Irfan Tepić i frizerski salon "Barber shop", koji već duže vrijeme brinu o mom imidžu. Mi smo u Bosni šampioni u tapšanju po ramenu. Zabolila su me ramena od tapšanja. Mnogi su mi obećali pomoć, ali još to nisu realizirali - govori Nedžmin.

U godini pred nama Ambeškovića očekuje nekoliko najjačih svjetskih takmičenja gdje će, kako kaže, kao u Londonu sa ponosom nositi bh. zastavu.

- Meni će srce biti kao Amerika kada budem nosio zastavu jedine domovine na takmičenjima Sveriges raaste 2020, Arnold Classic Europe 2020, Giants live u Manchesteru, Big dogs 5 u Melbourneu. Nekoliko puta svakog dana treniram u Vogošći da bih potpuno spreman dočekao ova velika takmičenja koja su san svakog strongmana. Povremeno ću nekoliko dana ići u Sloveniju, gdje mi živi i radi Matijaž Belšak – kaže na kraju Nedžmin.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh