open-navfaktor-logo
search
Bivši načelnik
Nedžad Koldžo o "sakrivenoj" imovini i korištenju tzv. bijelog hljeba
Nakon objave u medijima u kojima se navodi da je obnašajući dužnost načelnika Općine Novo Sarajevo sakrio određenu pokretnu i nepokretnu imovinu, bivši načelnik ove općine Nedžad Koldžo oglasio se saopćenjem za javnost.
03.02.2021. u 12:01
get url
text

VEZANI TEKST - Kafedžić: Koldžu, Ajnadžića i Berila smo prijavili Tužilaštvu, bit će još prijava, ovo je tek početak 

- Na funkciji načelnika Općine Novo Sarajevo bio sam od 2006. do 2020. godine. Svoj posao obavljao sam časno i pošteno, u skladu sa svim zakonima i propisima. Svoju pokretnu i nepokretnu imovinu prijavljivao sam prilikom svake kandidature za poziciju načelnika, a potom i Uredu za borbu protiv korupcije nakon njegovog osnivanja - ističe Koldžo.

Navodi kako je istina da je napravio propust pri prijavi imovine samo iz razloga što je navedeno da se ne prijavljuje imovina u vrijednosti manjoj od 5.000 KM te samim time, kako kaže, nije naveo da posjeduje skuter čija je vrijednost na dan kupovine bila 3.200 KM te dionice čija je vrijednost na dan kupovine bila 15.150 KM, a čija je sadašnja procijenjena vrijednost 300 KM Privatizacijskog fonda "Bonus".

- Također, u prekršajnom nalogu stoji da nisam prijavio ni polovinu stana koji posjeduje moja kćerka, a koji je dobila kao vjenčani poklon od svekra te je uknjižen 1/2. Želim naglasiti da nije riječ o namjernom propustu već o nedostatku informacija u datom trenutku - tvrdi Koldžo.



U dokumentaciji koju je predao Uredu za korupciju Kantona Sarajevo nakon završetka mandata, 14.1.2021. godine, kako ističe, vidljivo je da je prijavio sve ono za šta je već ranije iz neznanja počinio prekršaj i platio kaznu zbog toga u iznosu od 1.000 KM.

- Medijski napisi da posjedujem novac na inozemnim računima nisu tačni te su predmet političkih igara i spina čiji dio ne želim da budem. Za kraj, želim naglasati da podržavam rad Ureda za borbu protiv korupcije KS kao i svih pravosudnih organa i uvjeren sam da će njihov rad doprinijeti boljem sutra za sve nas - naveo je Koldžo.

Također, on je potvrdio da je po završetku mandata podnio zahtjev za ostvarivanje naknade plaće, tzv. bijeli hljeb, u skladu sa Članom 12. Zakona o izboru i prestanku mandata za načelnike u FBiH.

- Ovo pravo sljeduje sve funkcionere općina, ali i viših nivoa koji su obnašali određene dužnosti i funkcije. Načelnici koji imaju staž duži od 25 godina imaju pravo na ovu naknadu do 12 mjeseci. Netačna je informacija da sam izdao Rješenje za ostvarivanje naknade plaće, tzv. "bijeli hljeb" savjetnicima. U protekle dvije godine nisam imao niti jednog savjetnika niti sam ikome potpisao Rješenje za "bijeli hljeb" s obzirom na to da nisam imao takve zahtjeve - zaključio je Koldžo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.