open-navfaktor-logo
search
Palmerovi susreti
Nedostatak interesa za ostatak BiH: Korupcija i opozicija postoje samo u Sarajevu?
Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić je zbog umiješanosti u korupciju smješten na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država (SAD), gdje mu, pored stranačkog šefa, društvo prave supruga i djeca. Američka administracija je krenula u odlučni obračun sa korupcijom u našoj zemlji, ali u tu bitku nisu krenuli u Špirićevom rodnom Drvaru ili u Banjoj Luci, gdje posjeduje nekoliko nekretnina, već u Sarajevu.
12.09.2020. u 08:07
get url
text

Bez obzira da li je izbor sredine u kojoj će se administracija SAD-a obračunati sa korupcijom povezan sa činjenicom da se tu nalazi jedan od pet stanova u vlasništvu porodice Špirić, ili su motivi drugačiji, činjenica je da je ta borba ograničena isključivo na taj kanton.

Dolazak bivšeg međunarodnog tužitelja Erica Larsona na mjesto savjetnika za borbu protiv korupcije u sklopu Vlade KS odlična je akvizicija u nastojanju da se reducira nivo koruptivnih aktivnosti koje su svakako prisutne u KS. Međutim, izostanak sličnih akvizija u drugim sredinama, odnosno ograničenost Larsonovih interesovanja samo na KS, ukazuju na postojanje specifične percepcije američke administracije prema kojoj je korupcija problem svojstven samo ovom kantonu?!

Korupcija se, valjda, dešava isključivo na relaciji od Kozije ćuprije do Hadžića, a na istom potezu se nalaze i jedine opozicione stranke u BiH.

Tako barem smatra specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer, koji se tokom posljednje turneje po BiH sastao i sa predstavnicima opozicije, ali isključivo onim u KS.

- Na sastanku se razgovaralo o stanju u BiH i odgovorom vlasti na situaciju u društvu, smjeni kantonalnih vlada i nadolazećim Lokalnim izborima – napisao je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić nakon sastanka sa Palmerom, kojem su prisustvovali i šefovi Naše stranke i Naroda i pravde (NiP).

Zainteresiranost za pitanje "smjene kantonalnih vlada" Palmer, sudeći prema reakcijama, nije pokazao u Mostaru, gdje je boravio dan kasnije i gdje kantonalna vlada još uvijek nije formirana zbog opstrukcija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

Nije poseban interes Palmer pokazao ni kada je u pitanju HDZ-ova opozicija, pa, primjera radi, Ilija Ctivanović ili Slaven Raguž nisu imali priliku sa predstavnicima administracije SAD-a podijele svoje poglede na budućnost BiH. Sličnu priliku nije imala ni opozicija u entitetu RS, sa čijim se predstavnicima Palmer nije sastajao tokom posljednje posjete.

Da je SAD prijateljska država, neosporna je činjenica i građani BiH im duguju zahvalnost za svu do sada pruženu pomoć, uz nadu da će slična podrška i potreba jačanja političkog pluralizma u budućnosti preći okvire KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.