open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Neđeljko Popović optužen za zločine nad civilima u Mrkonjić Gradu
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Neđeljka Popovića, rođenog 1963. godine u Mrkonjić Gradu, nastanjenog u Pančevu, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.
30.12.2020. u 15:06
get url
text

- Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu načelnika SJB Mrkonjić Grad, kao nadređena osoba pripadnicima aktivnog i razervnog sastava milicije-policije SJB Mrkonjić Grad, postupao protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je u junu 1992. godine, kada je u prostorijama SJB Mrkonjić Grad, kao i u prostorijama firme Udarnik u mjestu Bjelajce i prostorijama firme Zadružna trgovina u mjestu Podbrdo, nezakonito bio zatočen veći broj osoba, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima i maloljetnih osoba i žena, optuženi dozvoljavao pripadnicima SJB, vojnicima i drugim osobama, ulazak u navedene prostorije, gdje su vršili teška premlaćivanja, zlostavljanja i mučenja zatočenika, nanošenje teških tjelesnih i duševnih povreda sa trajnim posljedicama, mučenja na ponižavajuće načine i druga nečovječna djela.

- Od posljedica višednevnog i ponovljenog mučenja i zlostavljanja, jedan zatočenik je preminuo a većem broju zatočenika nanesene su trajne i teške povrede - navodi se u saopćenju.

Popović se tereti da nije poduzeo nužne i razumne mjere, da kao nadređena osoba spriječi počinitelje u počinjenju ubistva i teškog zlostavljanja civila, te iako je znao da su zločini počinjeni, nije ništa poduzeo da se počinitelji procesuiraju i kazne za počinjene zločine.

- Optuženi se tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem većeg broja svjedoka, među kojima i žrtava i oštećenih, te prilaganjem velikog broja materijalnih dokaza - navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH i dodaje da je optužnica proslijeđena Sudu BiH.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.