open-navfaktor-logo
search
Američki senator Johnson
Nećemo nametati rješenje za Kosovo
Želimo da podržimo predsjednika Vučića, da mu damo prostora da pronađe fleksibilno rešenje, istakao je američki senator
10.09.2018. u 20:37
get url
text

Američki narod želi da vidi mir, sigurnost i stabilnu situaciju u regionu Zapadnog Balkana, izjavio je večeras u Beogradu američki senator Ron Johnson, dodavši da SAD neće nametati nikakvo rešenje za pitanje Kosova.

- Američki narod želi da vidi mir, sigurnost i stabilnu situaciju u kojoj možemo da vidimo ljude kako podižu svoju decu, imaju poslove, želimo prosperitet. Molim vas da shvatite da je to nešto što želimo za sve vas u ovom regionu - kazao je Johnson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Johnson, koji treći put boravi u poseti Srbiji, rekao je da Sjedinjene Američke Države neće nametati rešenje za pitanje Kosova.

- Mi ni na koji način nećemo da namećemo rešenje. Želimo da podržimo predsjednika Vučića, da mu damo prostora da pronađe fleksibilno rešenje - istakao je američki senator.

Vučića je nazvao "hrabrim vođom koji želi najbolje za svoj narod".

Upitan da li postoji mogućnost da predsjednik SAD Donald Trump dođe u Srbiju,  Johnson je rekao da Trump ima veoma "zauzet raspored", ali da postoji mogućnost, te da će on to da ohrabri.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio Johnsonu na tome što je od prvog susreta bio neko ko želi da čuje i sasluša šta Srbi misle i imaju da kažu.

- Uvjek se zalagao za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu, zalagao se za to da koliko je moguće svojim autoritetom, znanjem i prisustvom pomogne stvaranju okruženja koje bi pomoglo postizanju kompromisa - naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije je zahvalio Trumpu i Johnsonu što poslije izvjesnog vremena neko u SAD hoće da čuje stav Srbije i stav Beograda, iako dve zemlje nemaju uvjek po svakom pitanju ista mišljenja i stavove, ali danas se o tome pregovara i pokušavaju da se prevaziđu barijere i prepreke, a u cilju unapređenja sveukupnih odnosa.

- Vjerujem da će Srbija u godinama koje su pred nama uspjeti u tome da gradi što bolje odnose sa SAD - dodao je Vučić.

Vučić je ponovio i da su Beograd i Priština daleko od dogovora, ali da kada se to bude desilo bilo bi jako važno da velike sile to podrže.

- Nema rješenja ni bez SAD, ni bez Njemačke ni bez Rusije i bilo bi važno da velike sile postaknu razgovor. Daleko od dogovora, ali kada bi se to dogodilo, bilo bi jako važno da velike sile to podrže - naveo je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.