open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Nećemo ažurirati biračke spiskove, samo ih provjeravamo
Portparolka CIKBiH kazala je kako se na biračkim spiskovima nalaze imena 1.700 osoba označenih zvjezdicom
01.10.2018. u 13:37
get url
text

Centralna izborna komisija nije izdala instrukciju općinskim izbornim komisijama da ažuriraju biračke spiskove, nego se radi o posljednjoj provjeri spiskova pred izbore, kazala je portparolka CIK-a Maksida Pirić komentarišući tvrdnje kako je ova institucija naredila ponovno ažuriranje i to samo sedam dana prije održavanja općih izbora.

- Radi se o tome da će općinske izborne komisije, u saradnji sa matičnim uredima u tim općinama, provjeravati i označavati imena osoba koje su umrle nakon zaključiuvanja biračkih spiskova. Ovi spiskovi su zaključeni 30. augusta sa stanjem koje je bilo 23. augusta. Mi već imamo oko 1.700 imena osoba za koje smo dobili potvrdu o smrti, koje su umrle nakon zaključivanja spiskova. Njihova imena su označena zvjezdicama, s obzirom na to da CIK nema nadležnost da sa biračkog spiska briše bilo koje ime. Tako će sada uraditi i općinske izborne komisije za osobe za koje dobiju potvrdu o smrti – kazala je Pirić.

Prema njenoj tvrdnji, priče o tome kako se glasa u ime umrlih osoba su neosnovane.

- Do sada je, otkako CIK organizuje izbore, zabilježen samo jedan slučaj da je neko pokušao glasati za umrlu osobu. Naime, pored imena umrle osobe je stajao potpis. Izbori na tom biračkom mjestu su odmah poništeni, a odgovorni su sankcionisani. Ako bi neko i pokušao da glasa za umrlu osobu, takva vrsta nepravilnosti bi se vjerovatno lako zabilježila. Takva vrsta pokušaja prevare je lako uočljiva. Ako bi se to i desilo, izbori na tom biračkom mjestu bi bili poništeni, odgovorni članovi biračkog odbora bi bili sankcionisani, a cijeli slučaj bi bio dokumentovan i predat Tužilaštvu BIH, jer se radi o krivičnom djelu – istakla je Pirić.

Podsjetila je i kako je, na inicijativu CIK-a, u aprilu ove godine obavljena provjera tačnosti biračkih spiskova. Tom prilikom je otkriveno više od 5.000 imena umrlih osoba, koje su nadležne institucije izbrisale sa biračkih spsikova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.