open-navfaktor-logo
search
Odbijena inicijativa
Neće biti izmjena zakonske regulative u korist obrtnika
Neće biti izmjena zakonske regulative u korist obrtnika, saopćila je pres-služba Kantona Sarajevo nakon što Federalna vlada nije prihvatila inicijativu Vlade Kantona koju je iniciralo kantonalno Ministarstvo privrede.
13.04.2021. u 12:55
get url
text

Naime, kantonalna vlada je na inicijativu Ministarstva privrede, na redovnoj sjednici 4. februara ove godine zatražila hitnu izmjenu zakonske regulative za obračun doprinosa obrtnika u Federaciji BiH.

Prema saopćenju, u obrazloženju koje je Vlada Kantona uputila Vladi FBiH, traži se, u skladu s Pravilnikom o načinu obračunavanja i uplate doprinosa, hitna izmjena i utvrđivanje nove osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2021. godinu, te vezivanje osnovica obrtnika za minimalnu satnicu a ne prosječnu plaću, kako bi se izbjeglo eventualno povećanje iznosa doprinosa za obrtnike u Federaciji BiH u 2021. godini.

U primjeni bruto sistem oporezivanja

U odgovoru Vlade FBiH, koji je zaprimilo Ministarstvo privrede KS, stoji da se Vlada FBiH na sjednici održanoj 25. marta 2021. godine izjasnila da ne prihvata inicijativu.

U obrazloženju se navodi da od 1. januara 2009. godine, kada je stupio na snagu Zakon o porezu na dohodak, u FBiH je u primjeni bruto sistem oporezivanja.

- Kako obrtnici ostvaruju dohodak i poreski su obveznici, a ne isplaćuje im se plaća koja je osnov za obračun doprinosa, onda je Zakonom propisan način utvrđivanja osnovice za obračun doprinosa obrtnika, a ministar finansija krajem tekuće za narednu godinu propisuje mjesečne osnovice za obračun doprinosa, i to na bazi prosjeka bruto plaća isplaćenih u FBiH za prvih devet mjeseci prethodne godine - navedeno je u obrazloženju Vlade FBiH.

Iznos doprinosa rastao simbolično

Dalje je istaknuto da je iznos doprinosa koje su obrtnici bili dužni uplatiti u posljednih šest godina rastao simbolično, i to u prosjeku od 3,30 KM do 8,80 KM ovisno o vrsti djelatnosti obrtnika i načinu plaćanja poreza na dohodak.

Također, kao jedan od razloga odbijanja zahtjeva Vlade KS, navedene su i prakse zemalja u okruženju koje na isti način kao i Vlada FBiH utvrđuju osnovice za obračun i plaćanje doprinosa, s tim da su, kako navode, u zemljama u regionu, osnovice u nominalnim iznosima znatno više jer su im i prosječne bruto plaće više nego u Federaciji Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.