open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo RS-a
Neće biti istrage protiv visokih funkcionera MUP-a RS-a u vezi s ubistvom Davida Dragičevića
Nema osnova sumnje da su prijavljena lica učinila krivično djelo
23.11.2018. u 13:49
get url
text

Republičko javno tužilaštvo neće sprovoditi istragu protiv načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a Darka Ilića, glavnog inspektora u ovoj upravi Dubravka Kremenovića i drugih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a zbog krivičnog djela ubistvo na štetu Davida Dragičevića.

- Nema osnova sumnje da su prijavljena lica učinila krivično djelo – saopćeno je danas iz ovog tužilaštva, a povodom napisa novinara Slobodana Vaskovića na blogu "Sa druge strane".

Istaknuto je da Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala neće narediti sprovođenje istrage protiv navedenih osoba.

-Prije donošenja ove odluke, tužilaštvo je izvršilo uvid u spis Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka koji se odnosi na okolnosti smrti Davida Dragičevića, saslušalo više lica u svojstvu svjedoka te pribavilo i druga saznanja i informacije od značaja za ovaj krivični predmet – podvučeno je.

Također, objašnjava se da, cijeneći sve dokaze pojedinačno, ali i u njihovoj međusobnoj vezi, tužilaštvo je zaključilo da u istima nema dokaza, informacija ili saznanja koji bi upućivali na osnove sumnje da su Darko Ilić, Dubravko Kremenović ili neki drugi pripadnik MUP-a RS-a učestvovali u naručivanju, organizovanju, izvršenju ubistva Davida Dragičevića ili zataškavanju tog  krivičnog djela.

- Tužilaštvo je zaključilo da Slobodan Vasković nema relevantna saznanja ili dokaze na osnovu kojih iznosi svoje navode, već se u cjelini radi o konstrukcijama i proizvoljnim konstatacijama – zaključili su u saopćenju iz tužilaštva. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.