open-navfaktor-logo
search
Loša poruka
Ne žuri im se: Konstitutivnost Srba i bosanski jezik u Posavskom kantonu i ZHK "na godišnjem odmoru"
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je 2. augusta amandmane na Ustav HNK po kojim Srbi konačno postaju konstitutivni, srpski jezik jedan od službenih, kao i ćirilično pismo, dok je ispravljen naziv "bošnjački jezik" u bosanski jezik. No ovu zadaću, za koju su rokovi iz presude Ustavnog suda FBiH davno prošli, moraju ispuniti još Posavski i Zapadnohercegovački kanton.
11.08.2021. u 10:36
get url
text
Sjednica Skupštine Posavskog kantona

Vlada Posavskog kantona je prije skoro dva mjeseca pripremila prijedlog amandmana na Ustav ovog kantona, ali oni još nisu stigli do zastupničkih klupa.

Senad Ahmetović, zastupnik u Skupštini Posavskog kantona, kazao je da je Vlada predložila izmjene Ustava ne samo u vezi konstitutivnosti naroda, nego i svih ostalih diskriminirajućih anomalija postojećeg Ustava Posavskog kantona.

VEZANI TEKST - Skupština konačno izglasala: Srbi u HNK postali konstitutivni, bosanski službeni jezik

No prijedlog amandmana još nije u skupštinskoj proceduri.

- Oficijelno još ništa nije predloženo iako u ladicama stoje godinama predloženi amandmani na Ustav koji još nisu usaglašeni – dodao je Ahmetović.

Rekao je da je Vlada predložila 21 amandman, te da je, s obzirom na to da su godišnji odmori, za očekivati da će ovo višegodišnje kočenje izmjena Ustava prestati i da će ukinuti sve diskriminacije u Ustavu na jednoj od idućih sjednica.

- Ovo je jako loša poruka jer živimo decenijama u diskriminirajućem ambijentu. Zbog toga bi trebalo da snose političku i svaku drugu odgovornost oni koji ne implementiraju obavezujuće presude Ustavnog suda FBiH – stava je Ahmetović.

Zvonko Jurišić, zastupnik u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona, rekao nam je da se ni kod njih još ništa nije radilo po pitanju izmjene Ustava.

- Ali u programu rada Skupštine imaju izmjene i dopune Ustava. Program rada smo usvojili na posljednjoj sjednici, u junu. Sada je vrijeme odmora. Nisam član kolegija Skupštine, ali mislim da će se to raditi i da neće biti problem – rekao je Jurišić.

Dodao je da je HNK "probio led".

Ustavni sud FBiH je 2018. godine utvrdio da su neustavne odredbe ustava Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona s obzirom na to da kao konstitutivne narode navode samo Bošnjake i Hrvate, službeno pismo je samo latinica, dok umjesto bosanski jezik piše "bošnjački jezik".

HNK je, nakon dugo vremena, svoj posao završio iako su prvobitno bile predložene samo izmjene Ustava u pravcu konstitutivnosti naroda, ne i uvođenja naziva bosanski jezik.

Kakve su tačno izmjene Ustava Posavskog kantona (PK) predložene, da li se tretira samo konstitutivnost Srba, nismo uspjeli saznati jer je ministar pravosuđa i uprave PK Pero Radić na odmoru i u Ministarstvu, kako nam je rečeno, trenutno nema nikoga ko bi nam na ovo mogao dati odgovor. Na odmoru je i Blaž Župarić, predsjednik Skupštine PK.

U saopćenju iz Vlade Posavskog kantona od prije dva mjeseca navedeno je samo da se ispunjavaju obaveze iz presude Ustavnog suda FBiH na način "da se na jednakim standardima i principima osigurava jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i ostalih građana Posavskog kantona".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.