open-navfaktor-logo
search
Sremska Mitrovica
Ne želi se takmičiti u naoružavanju: Aleksandar Vučić planira kupovinu lovaca-bombardera
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će ta zemlja ići na jačanje kapaciteta protuzračne odbrane.
26.07.2020. u 12:02
get url
text

On je danas obišao 15. tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici i prisustvovao prikazu sposobnosti modernizovanog sistema "Oganj", prenosi B92.

-Obnovili smo dobrim dijelom bombardersku avijaciju, imamo danas deset "Orlova", imamo i "Super Galebe G-4" koje možemo koristiti u tim akcijama, ali to mora biti mnogo jače. Gledat ćemo da kupimo lovce-bombardere koji su sposobni da vode i blisku borbu u zraku, ali i da deluju po ciljevima na zemlji - rekao je Vučić.

Navodeći da je situacija u Ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj odbrani mnogo bolja nego što je bila, Vučić je kazao da je trenutno na raspolaganju deset ispravnih lovačkih aviona MiG-29 i najavio da će za "dva ili tri mjeseca" taj broj biti povećan na 14, poslije prijema četiri aviona iz Bjelorusije.

Najavio je da će Srbija uložiti ogroman novac u vojnu industriju, ali da ne želi učestvovati u bilo kakvoj trci u naoružanju.

Iako je prvobitno rekao da se ne želi takmičiti u naoružanju, Vučić je istakao da je Srbija po tenkovima ubjedljivo najsnažnija u regionu.

-Ovdje u Sremskoj Mitrovici čini mi se da smo mogli da vidimo obučenost, pripremljenost, posvećenost i predanost u radu naših tenkista, ali i promjene koje unosimo - kazao je.

Kako navodi, "mi ne možemo da pratimo NATO donacije zemljama u okruženju kada je u pitanju naoružanje, već sami moramo da se borimo".

Sada, prema riječima Vučića, prvi put "imamo hangare za tenkove, a sa tenkovima smo u regionu najsnažniji".

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Поносан сам на наше официре, подофицире, војнике.

Objavu dijeli Александар Вучић (@avucic)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.