open-navfaktor-logo
search
Proces spoticanja
Ne žele ga razmatrati: Arapska liga odbacila takozvani mirovni plan Donalda Trumpa
Arapska liga potvrdila kako u potpunosti odbacuje takozvani mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa i da ga ni na koji način neće razmatrati, javlja Anadolu Agency (AA).
01.02.2020. u 18:19
get url
text

U zajedničkoj izjavi Arapske lige, koja se danas vanredno okupila na nivou ministara vanjskih poslova u Kairu, glavnom gradu Egipta, navodi se da Trumpov plan nije pogodan za uspostavljanje pravednog, trajnog i sveobuhvatnog mira, te kako on predstavlja ulazak u novi proces spoticanja mirovnih pregovora koji traju već 30 godina.

Navedeno je kako Trumpov plan koji uključuje ilegalne članove o pitanju Jerusalema, Golanske visoravni, jevrejskih naselja i palestinskih izbjeglica neće biti uspješan, te je poručeno kako je "Arapska liga u potpunosti protiv ovog plana i nikad ga neće uzeti u razmatranje".

Naglašavajući da takozvani mirovni plan SAD-a ni u najmanju ruku ne zadovoljava prava i očekivanja palestinskog naroda, iz Arapske lige su poručili kako Arapska mirovna inicijativa, koja je usvojena u Libanu 2002. godine, jedina prihvatljiva inicijativa za palestinsko-izraelski mir.

Izrael neće moći normalizovati odnose s arapskim zemljama sve dok ne usvoji Arapsku mirovnu inicijativu, koja predviđa uspostavu nezavisne palestinske države čiji je glavni grad Istočni Jeruzalem prema granicama iz 1967. i rješavanje pitanje palestinskih izbjeglica prema rezoluciji 194 Generalne skupštine Ujedinjenih naroda iz 1948. godine.

Zajedničkom izjavom upućeno je upozorenje Izraela da ne pokušava provoditi mirovni plan ignorisanjem međunarodnih odluka, a naglašeno je kako će SAD i Izrael biti smatrani odgovornim za posljedice takve politike, dok je međunarodna zajednica pozvana da reaguje na ovakve aktivnosti okupacijskih vlasti.

Američki predsjednik Donald Trump je 28. januara, u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyhaua, u Bijeloj kući predstavio takozvani mirovni bliskoistočni plan koji predviđa da Jerusalem bude proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela. Trump je poručio da je njegov plan zadnja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države.

Izraelski premijer Netanyahu otkrio je da plan predviđa izraelski suverenitet nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali te je poručio da je taj plan veoma veliki i historijski dobitak za Izrael. Palestinska strana, uključujući pokrete otpora Fatah i Hamas, odbacuju Trumpov plan i najavljuju nastavak borbe za prava Palestinaca.

Palestinski predsjednik Abbas plan je ranije nazvao zavjerom, a iz Hamasa su poručili da taj plan nije vrijedan ni papira na kojem je štampan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.