open-navfaktor-logo
search
Omraženi posao u kući
Ne uživate baš u peglanju veša: Ne brinite, pomoći će kockica leda, aluminijska folija, ali i tuš
Peglanje je mnogim ženama posao u domaćinstvu i malo je onih koji rado uzimaju peglu u ruke. No, stručnjakinja za čišćenje iz servisa Laundryheap u Londonu, Kegan Kimball, ima rješenje i za ove probleme.
02.02.2020. u 16:17
get url
text

Kimbell u nastavku otkriva nekoliko savjeta koji će vam pomoći kod peglanja odjeće:

Pošpricajte veš sirćetom i vodom

Ovo će rješenje posebno odgovarati svim eco-friendly vlasnicima odjeće, kaže Kegan. Pomiješajte alkoholno sirće i vodu u omjeru jedan prema tri u flašici za špricanje, pa pošpricajte po suhom vešu. Pustite da se osuši i većina nabora bi trebala nestati. Osim toga, alkohol je dezinfekcijsko sredstvo, pa je to odličan način da osvježite odjeću prije idućeg pranja.

Ubacite kockicu leda u sušilicu

Ako imate sušilicu, ubacite u bubanj s vešom kockicu leda i postavite tajmer na 10 minuta. Vrućina će pomalo otapati led i tako će se otpuštati para, što će imati učinak na ravnanje nabora dok se vi bavite važnijim stvarima.

Postavite aluminijsku foliju ispod odjeće dok peglate

Evo odličnog trika da sebi olakšate peglanje i odjednom ispeglate odjeću s obje strane: postavite ispod odjeće aluminijsku foliju za kolače, koja će privući toplinu i pridonijeti tome da se izravna i rublje s druge strane, dok peglate jednu. Tako ćete barem uštedjeti malo vremena.

Pomoći će i čajnik

Manje komade odjeće, kao što su potkošulje, majice, šalovi i slično, možete objesiti iznad čajnika u kojem je vrući čaj, kako bi para nabrzinu dohvatila veš i tako pridonijela tome da se nabori izravnaju. Pripazite da ruke ne približite pari, da vas ne bi opekla.

Isfenirajte odjeću

Da biste na brzinu riješili najgore nabore na odjeći, koju ubrzo morate odjenuti, objesite odjeću na vješalicu i lagano je pošpricajte običnom vodom. Potom je kratko "isfenirajte" sušilom za kosu na visokoj temperaturi, što je najbolja alternativa peglanju. Osim toga, gotovo je puno brže nego hvatanje pare nad čajnikom.

Iskoristite uređaj za ravnanje kose

Veće nabore na odjeći koji ružno izgledaju izravnajte na brzinu peglom za kosu. Time nećete riješiti sve sitne nabore, no one najgore vidljive možete skroz izravnati, pa će odjeća izgledati urednije. Pripazite da uređaj ne držite predugo na odjeći, pogotovo na rukavima i rubovima, da ne bi izgledali "prekuhano".

Objesite odjeću umjesto da je slažete

Uredno složene majice ili košulje u ormaru mogu izgledati lijepo, ali kad ih počnete vaditi, velike su šanse da će za nekoliko dana sve biti izgužvano. Zato komade koji su osjetljiviji na gužvanje radije objesite na vješalicu, jer će tako duže ostati uredni.

Pritom je pametno objesiti rublje u ormar odmah nakon što ste ga izvukli iz sušilice, dok je još toplo od pare. Ako ga objesite pažljivo, tako da se ne zgužva, dugo će ostati ravno i uredno, prenosi Daily Mail.

Iskoristite tuširanje

Objesite odjeću koju treba ispeglati u kupatilu dok se tuširate, kako biste iskoristili paru od tuširanja da se veš izravna. Imajte na umu da prije takvog "peglanja" trebate zatvoriti prozore i vrata kupatila, kako bi se stvorilo što više pare.

Nemojte presušiti veš prije peglanja

Da biste uštedjeli vrijeme za peglanje, nemojte presušiti veš, bez obzira na to sušite li ga na zraku ili u sušilici, jer je presušeno rublje teže ispeglati. Ako vam se to dogodi, lakše i brže ćete ga ispeglati ako ga prije toga malo navlažite vodom. Jednostavno, napunite flašicu sa raspršivačem vodom i lagano pošpricajte veš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.