Ne treba vam rerna: Fenomenalna torta sa narandžom i jogurtom

objavljeno: 09.02.2018. u 18:34

Niste neki ljubitelj "teških" kolača sa maslacem, orašastim plodovima i čokoladom, a nemate baš ni vremena za komplicirane recepte i duži boravak u kuhinji.       

Ne brinite, imamo rješenje, a zove se - Torta sa jogurtom i narandžom. Za ovu poslasticu ne trebate uključivati rernu, a okus je fenomenalan. Recept smo pronašli na Funkytime blogu, a vas pozivamo da ga pripremite i njim obradujete ukućane i prijatelje u predstojećim danima vikenda. 

Potrebni sastojci za koru: 300 g plazma keksa izmrvljenog, 40 g otopljenog maslaca.

Krema: 100 g jogurta, 150 ml soka od narandže, 1 kašika limunovog soka, 150 ml slatkog vrhnja za šlag, 1 kašika želatina u prahu, 3 kašike šećera, 150 ml vode, naribana narandžina korica.

Postupak pripreme:

1. Izmrvljene kekse izmiješajte sa otopljenim maslacom i utisnite u okrugli kalup za torte na koji ste stavili masni papir, pa koru ostavite da se stvrdne.
2. Kašiku želatina prelijte vodom i ostavite da se namače pet minuta, dodajte šećer, pa stavite na ringlu na veoma nisku temperaturu da se sve rastopi, ali ne i da prokuha. Nakon što se želatin rastopio ostavite ga sa strane da se prohladi, pa počnite sa pripremom kreme.
3. Mikserom mutite jogurt, limunov sok i sok od narandže, dodajte ohlađeni želatin, pa sve mutite minutu.
4. U posebnoj posudi umutite slatko vrhnje za šlag, pa dodajte mješavinu jogurta, sokova i želatina i sve miješajte da se smjesa sjedini. Na samom kraju dodajte koricu narandže, sve kratko promiješajte i prelijte kremu preko kore od keksa.

Desert ostavite da se hladi najmanje tri sata u frižideru, a potom poslužite.