open-navfaktor-logo
search
Država na gubitku
Ne smeta im istraga za kriminal: Mittal dodatno učvrstio svoju moć u GIKIL-u
Očito je da istraga za organizirani kriminal nije zaustavila indijsko upravljanje GIKIL-om, nego je ono još dodatno ojačano
24.09.2019. u 14:40
get url
text

Skupština Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) imenovala je četiri člana Nadzornog odbora ove kompanije. Izbor je pokazao da GSHL Pramoda Mittala, uprkos pokrenutoj istrazi za organizirani kriminal, još ima potpunu kontrolu nad GIKIL-om, dok su predstavnici državnog kapitala praktično ostali bez ikakvog učešća u upravljanju.

- Svih pet članova Nadzornog odbora izabrao je GSHL. To znači da od jučer Koksno hemijski kombinat (KHK) u stečaju, odnosno Vlada Tuzlanskog kantona, nemaju svoje predstavnike u NO GIKIL-a - kaže stečajni upravnik KHK Hajrudin Kunalić.

Podsjećamo, GIKIL je nastao tako što je Vlada TK 2003. godine, u ime državne kompanije KHK, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa GSHL-om Indijca Pramoda Mittala i dala im na upravljanje svoj udio od 67 posto u kompaniji GIKIL, koji je stvoren kao zajednička kompanije KHK i GSHL-a.

- Smatram da je ova izbor nezakonit jer Statut GIKIL-a predviđa da dva člana NO predlaže KHK, a tri GSHL - kaže Kunalić.

Skupština povjerilca KHK donijela je odluku da kao predstavnici državnog kapitala u NO GIKIL-a budu izabrani Hajrudin Kunalić i advokat Enver Arnautović. Međutim, GSHL je iskoristio svoju većinu u Skupštini GIKIL-a i imenovao Ivanu Bunozu i Matu Pavkovića, koji su ranije bili članovi NO.

- Kantonalni sud Tuzla donio je presudu po kojoj Bunoza i Pavković više ne mogu biti članovi NO. Oni su ranije bili predstavnici KHK u NO, ali su otvaranjem stečaja to faktički prestali biti jer stečaj znači novi pravni subjekat i samim tim prestaju dotadašnja ovlaštenja - pojasnio je Kunalić.

Podsjećamo, Pramoda Mittala, bivšeg predsjednika NO GIKIL-a, člana NO Rajiba Dasha i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya Kantonalno tužilaštvo TK sumnjiči za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju. Između ostalog, na teret im se stavlja izvlačenje novca iz GIKIL-a putem menadžerskih ugovora, a od 2006. do 2015. godine izvučen je oko 21 milion maraka, a ta novčana sredstva su prema ocjeni tužilaštva isplaćena neosnovano na račune Pramod Mittala odnosno GSHL-a.

U Kantonalnom tužilaštvu TK za Faktor je potvrđeno da će istraga u slučaju GIKIL biti proširena i na ostale članove NO, odnosno Ivanu Bunozu i Matu Pavkovića te Shristi Mittal, kćerku Pramoda Mittala.

- Radi se na proširenju istrage na još nekoliko lica i za još neke kriminalne radnje. Između ostalih, bit će obuhvaćeni i ostali članovi NO GIKIL-a - rekao je glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Admir Arnautović.

Ipak, sve navedeno nije bilo prepreka da Shristi Mittal, Bunoza i Pavković nastave posao u NO. Kao predstavnici GSHL-a pet mjesta u NO GIKIL-a popunili su i jučer izabrani Ivan Vukšić i Edin S. Hodžić.

- Mi ćemo svoja prava tražiti putem suda. Pokrenut ćemo odgovarajuće postupke za utvrđivanje zakonitosti odluka Skupštine GIKIL-a u vezi s izborom članova NO - najavio je Kunalić.

Očito je da istraga za organizirani kriminal nije zaustavila indijsko upravljanje GIKIL-om, nego je ono još dodatno ojačano. Postoje li pravosudni mehanizmi koji državi mogu omogućiti da bude gazda u svojoj kući, tek ćemo vidjeti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.