open-navfaktor-logo
search
Naučnici utvrdili
Ne postoji dovoljno dokaza da vitamin D štiti od COVID-19
Ne postoji dovoljno dokaza da suplementi u obliku vitamina D štite protiv COVID-19, potvrdili su naučnici.
19.12.2020. u 15:59
get url
text

Panel koji okuplja predstavnike Nacionalnog instituta za zdravlje i zaštitu (NICE), Javno zdravstvo Engleske i Naučni savjetodavni komitet o prehrani zaključio je kako je potrebno više istraživanja da bi se ova tvrdnja dokazala, piše BBC.

U međuvremenu, svima se i dalje savjetuje da tokom zime uzimaju dodatke prehrani kako bi održali zdravlje kostiju i mišića.

Zdravstveni službenici proveli su brzi pregled dokaza o vezama između vitamina D i COVID-19, nakon što je mali broj studija sugerirao da bi ovaj vitamin mogao igrati ulogu u imunološkom odgovoru tijela na respiratorne viruse.

Međutim, otkrili su da postoji "nedovoljno dokaza" za preporuku u prevenciji ili liječenje ove bolesti.

Nastavljamo s praćenjem dokaza kako se objavljuju i po potrebi ćemo ih pregledati i ažurirati – kazao je dr. Paul Chrisp, direktor centra za smjernice pri NICE-u.

Profesor Adrian Martineau, klinički profesor respiratorne infekcije i imuniteta sa Unievrziteta Queen Mary u Londonu, rekao je da postoji šansa da vitamin "može smanjiti rizik i/ili težinu COVID-19", a klinička ispitivanja koja su trenutno u toku "nadam se da će rasvijetliti ovo pitanje".

Ipak, uzimanje vitamina D posebno je važno ove zime zbog vremena koje su ljudi proveli u zatvorenom prostoru izolirajući se i štiteći od koronavirusa.

To znači da možda ne stvaraju dovoljno vitamina D od sunčeve svjetlosti - ključnog izvora.

Vitamin D također možete dobiti iz namirnica, poput masne ribe i žitarica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.