open-navfaktor-logo
search
Toplotni udar
Ne ostavljajte djecu u automobilima
Većina ispitanika je izdržala tri minute prije nego što su pritisnuli taster koji su dobili kako bi izašli iz ugrijanog automobila
05.09.2018. u 16:35
get url
text

Na Trgu djece Sarajeva ispred BBI centra članice Udruženja Baby Steps su održale prezentaciju o opasnostima toplotnog udara u automobilima.

– Našim sugrađanima smo nudili da uđu u parkirani automobil kojeg smo postavile na trgu. Na postavljenim mjeračima su mogli vidjeti razliku između vanjske i unutrašnje temperature. Većina ispitanika je izdržala tri minute prije nego što su pritisnuli taster koji su dobili kako bi izašli iz ugrijanog automobila. čija je temperatura u unutrašnjosti iznosila  70 stepeni Celzijusa. Poređenja radi temperatura kad dosegne 42 stepena može imati smrtonosne posljedice. Naši sugrađani su se uvjerili kako je djeci kada ostanu sama u automobilu gdje ne mogu izaći, otvoriti prozor, uključiti klimu ili se na drugi način rashladiti. Svi su izašli sa utiskom da nisu znali koliko je vruće i nelagodno kao i opasno boraviti u autu na velikim vrućinama. Ovom prilikom smo i razgovarali sa sugrađanima o posljedicama toplotnog udara i vjerujemo da smo postigli cilj naše kampanje o opasnostima ostavljanja samog djeteta u automobilu - kazala je Amila Tatarević iz Udruženja Baby Steps.

Ova prezentacija je izvedena ispred SCC centra krajem augusta gdje je veliki broj građana učestvovao u projektu. Tokom ove kampanje članice ovog udruženja su uspjele podijeliti oko 1.600 brošura sa osnovnim informacijama o posljedicama toplotnog udara u automobilima.

Kampanju "Podizanje svijesti o opasnosti toplotnog udara u automobilima"  finansijski je podržala Općina Centar, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.