open-navfaktor-logo
search
Demokratska fronta
Ne može se stavljati znak suprotnosti između heroja odbrane Sarajeva i vijećnika ZAVNOBIH-a
Vještačko suprostavljanje historijskih ličnosti poput Nusreta Šišića i Vojislava Kecmanovića ide na ruku neprijateljima ove države
14.06.2019. u 13:32
get url
text

Kantonalni odbor Demokratske fronte smatra da u javnosti spominjana inicijativa o promjeni naziva ulice Nusreta Šišića Dede u ulicu Vojslava Kecmanovića Đede nije nikakva antifašistička inicijativa nego se radi o opasnom procesu koji ima za cilj da suprostavi dva heroja Bosne i Hercegovine koja su u različitim historijskim epohama dali veliki doprinos u odbrani države Bosne i Hercegovine, od agresije u zadnjem ratu i u odbrani od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Vještačko suprostavljanje historijskih ličnosti poput Nusreta Šišića i Vojislava Kecmanovića ide na ruku neprijateljima ove države. Mi u DF-u osuđujemo takve intencije, i nikada nećemo dozvoliti da bilo ko stavlja znak suprotnosti između bosanskih heroja iz perioda agresije na BiH i učesnika ZAVNOBIH-a.

Ipak, kao stranka koja baštini vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina, predlažemo da se otvori šira rasprava kako bi se vratili nazivi ulica po zaslužnim građanima iz historije ove zemlje, a koji su nepravedno izbrisani sa mape Sarajeva. Također pozivamo da se razmotri i davanje imena ulicama po zaslužnim patriotama koji takvu čast nisu imali prilike  da dobiju, kao npr. po generalu Stjepanu Šiberu, što smo i ranije kao stranka inicirali.

Također, pozivamo da ulice koje su dobile nazive po zaslužnim borcima i braniteljima grada i države ne smiju biti predmetom navedene rasprave. Jer Sarajevo je dovoljno velik grad, a ne sumnjamo da će biti još veći i ljepši, i svi zaslužni i značajni ljudi iz svih epoha trebaju imati ravnopravan tretman pri dodjeli naziva ulica i trgova u njemu, navodi se u saopćenju Demokratske fronte. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.