open-navfaktor-logo
search
Zbog koronavirusa
Ne idu kući: U Šangaju spavaju na radnim mjestima, firme im osigurale vreće i krevete
Kineske banke i investicione kompanije pozivaju osoblje da živi u kancelariji ove sedmice kako bi se izbjegao bilo kakav poremećaj trgovine tokom novog masovnog zatvaranja usljed pandemije koronavirusa u Šangaju.
31.03.2022. u 12:05
get url
text
Kreveti na radnom mjestu

Osoba koja je upoznata s tim je rekla za CNN Business da se trgovcima i menadžerima fondova nudilo između 500 i 2.000 juana (78 do 314 dolara) po noći da kampuju na poslu, a neke kompanije postavljaju krevete na sklapanje ispod radničkih stolova. Druge firme su također osigurale osoblju vreće za spavanje, hranu i toaletne potrepštine.

Veliki dio Pudonga "to radi", dodao je izvor, misleći na finansijsku četvrt Šangaja, u kojoj se nalazi više od 1.000 finansijskih institucija, i vodeća kineska berza koja nastavlja da radi normalno.

Zhong Ou Asset Management, kineska firma koja kaže da ima 98 milijardi dolara u imovini pod upravljanjem, rekla je da je nekoliko njenih investicijskih direktora i menadžera fondova počelo da noći ranije ovog mjeseca kako bi osigurali nastavak operacija dok je pandemija "počela eskalirati" u Šangaju.

Jedan izvršni direktor stacioniran je u kancelariji više od pola mjeseca, objavila je kompanija u objavi na kineskoj društvenoj mreži WeChat u ponedjeljak.

Druga firma Foresight Fund također navodi da su neki od njenih zaposlenih u kancelariji od 16. marta.

- Vikendi nisu izuzetak. Oni donose svakodnevne potrepštine i zovu kompaniju kućom - stoji u objavi na WeChatu, uz fotografije dobro opskrbljene ostave i kreveta za kampiranje postavljenih pored radničkih stolova.

Šangaj se pojavio kao novi epicentar najgore epidemije COVID-19 u Kini u posljednje dvije godine, prijavivši više od 25.000 slučajeva od 1. marta.

Zvaničnici su u ponedjeljak uveli postepeno zatvaranje, a oko 11 miliona ljudi u istočnoj polovini grada, što uključuje i Pudong, rečeno je da ostanu u kući četiri dana.

Zapadna polovina, u kojoj živi oko 14 miliona stanovnika, počet će s restrikcijama u petak.

Tokom pandemije, radnici u Kini su se upoznali sa konceptom života u kancelariji.

Ranije ovog mjeseca, kineska državna novinska agencija china.com.cn objavila je videodnevnik u kojem se vidi kako radnici provode noći u kancelariji u Šangaju. Na snimku zaposleni spavaju na zračnim madracima razbacanim po kancelariji. Jedan muškarac je umio lice u umivaoniku.

Tuševi su bili problem pa je na kraju postavljen jedan.

- Osjećam se kao da se vraćam u studentski dom. Prvih nekoliko dana osjećali smo paniku. Nismo mogli spavati do 2, do 3 sata ujutro - rekla je jedna uposlenica.

Dodala je da su neke kolege hrkale pa su ih "poslali" u salu za sastanke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.