open-navfaktor-logo
search
Savjeti
Ne donose mir: Pet boja koje bi trebali izbjegavati u spavaćoj sobi na zidovima
Svi se u svojoj spavaćoj sobi želimo osjećati ugodno i opušteno, a boje u prostoru uveliko utječu na naše raspoloženje i funkcioniranje.
03.10.2020. u 17:00
get url
text

Crna

Osim što zamračuje sobu, boja poput crne stvorit će iluziju da soba izgleda manja nego što zapravo jeste. Iako vam mrak može pomoći da brže zaspete, posljedično će spriječiti vašu sposobnost ustajanja ujutro. Tama će vam psihološki smanjiti energiju.

Neonske boje

Uvijek biste trebali izbjegavati upotrebu neonskih boja jer unose uzbuđenje i energiju u spavaću sobu, objasnio je dizajner interijera Shad Elia. U takvoj atmosferi teže ćete se opustiti što je svrha spavaće sobe. Umjesto toga, Elia preporučuje upotrebu svjetlijih nijansi sive i bež boje.

Žuta

Žuta je vrlo poticajna boja, jer svjetlinu uglavnom povezujemo sa suncem.
- Iako je veseli ton možda sjajan za početak dana, oni koji se odluče za sobu s ovom bojom, vjerojatnije će navečer teže zaspati - kaže Kimberly Smith, voditeljica marketinga.

Crvena

Poput žute, crvena je upečatljiva boja. Može izazvati osjećaj nemira ili uznemirenosti.

- Te se boje često koriste u marketingu jer stimuliraju osjetila, a to nije nešto što želite kada pokušavate zaspati - objasnila je Karin Sun.
Te su boje prikladnije za mjesta koja potiču aktivnosti.

Tamno-smeđa

Tamne boje pružaju osjećaj težine i mraka. To može smanjiti motivaciju za buđenjem ujutro. Međutim, ako volite tamne boje, upotrijebite ih prije kao boju naglaska, a ne glavnu boju, prenosi Reader's Digest.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.