open-navfaktor-logo
search
Pametovanje po mrežama
Ne dezinformišite građane: Stanje nesreće u FBiH i vanredna situacija u RS-u su isto!
I u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj entitetske vlade su donijele istovijetnu odluku kada je riječ o prevenciji i poduzimanju mjera u sprečavanju širenja koronavirusa.
17.03.2020. u 12:08
get url
text

Građani ne moraju poznavati zakone u detalje, niti ustavnu materiju, ali to bi svakako morali znati oni koji sjede u zastupničkim klupama, koji su u izvršnoj vlasti, ili pak rade kao glasnogovornici u institucijama, od općinskog do državnog nivoa.

Stoga, svi pobrojani, dužni su da ne dezinformišu javnost putem društvenih mreža, već da s obzirom na činjenicu da ih prati ogroman broj ljudi, sve što napišu bude istinito i provjereno, kako se ne bi širila bespotrebna dodatna panika i govorilo o tome "ko je bolji, a ko gori entitet, koji kanton valja, a koji ne valja, pa čak i općine se rangiraju“.

Posljednji primjer su jučerašnje odluke entitetskih vlada. Tako je Vlada Federacije BiH u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća FBiH, proglasila u ovom entitetu stanje nesreće.

Vlada Republike Srpske je u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama proglasila vanrednu situaciju. Međutim, ni jedno ni drugo nisu vanredna stanja, kakvo je na snazi primjera u susjednoj Srbiji.

O tome je sinoć u Dnevniku RTRS-a govorio i ministar MUP-a Republike Srpske Dragan Lukač.

- Vlada RS-a je odlučila da proglasi vanrednu situaciju. Vanredno stanje uvodi Narodna skupština RS-a, a Vlada je proglasila blaži oblik vanrednih situacija. Također, i Vlada FBiH je uvela vanredne mjere u slučaju nesreća, što je analogno našoj vanrednoj situaciji – pojasnio je Lukač.

Stoga, za sve one koji se i u ovom nimalo bezazlenom haosu i situaciji u kojoj smo se našli trude "pametovati", preporuka je da ako se već oglašavaju na društvenim mrežama, da vode računa šta pišu, da prvo savladaju materiju, jer građani im vjeruju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.