Najutjecajnija žena današnjice o izboru nasljednika i moguićim posljedicama kaže:

- Mislim da to neće djelovati na utjecaj u međunarodnim pregovorima. Naprotiv, imam više vremena usredotočiti se na obaveze predsjednice vlade - rekla je kancelarka na konferenciji za medije u Berlinu, koju je održala zajedno s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem.

Merkel je na vlasti već trinaest godina, morala je u ponedjeljak objaviti da se povlači iz politike nakon još jednog poraza svoje stranke na regionalnim izborima u Hessenu, koji je potvrdio pad njezine popularnosti na saveznoj razini zbog njezine migracijske politike.

Rekla je da će njezin aktualni mandat, koji istječe 2021., biti posljednji i da se od decembra povlači s dužnosti predsjednice svoje Kršćansko-demokratska unije (CDU), premda je sve dosad smatrala da su te dvije funkcije povezane

Uprkos njenom uvjeravanju, strah u Njemačkoj da će ona postupno slabjeti na domaćem i na međunarodnom planu je opravdan.

- Vodeća uloga Merkel u Evropskoj uniji mogla bi biti prošlost - ocjenjuje Lueder Gerken, analitičar u njemačkom Institutu za europsku politiku (CEP).

Zbog toga mnogi sumnjaju da će se čelnica koja je u Zapadnoj Europi najdulje bila na vlasti održati na dužnosti još tri godine, do isteka mandata