open-navfaktor-logo
search
MVP Turske
Nazvati Gulena nevinim muslimanskim vaizom je licemjeran pristup SAD-a
Ministarstvo vanjskih poslova Turske reagovalo je na stavove Sjedinjenih Američkih Država u vezi s Fetullahom Gulenom, liderom terorističke organizacije FETO, koja stoji iza pokušaja puča u Turskoj, iz jula 2016. godine
22.06.2019. u 17:34
get url
text
turska-sad

Ministarstvo vanjskih poslova Turske uputilo je kritike na račun Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa stavom te zemlje o lideru FETO-a Fetullahu Gulenu, a poručeno je kako je licemjerno nazvati Gulena "nevinim vjerskim službenikom i muslimanskim vaizom". 

Ministarstvo vanjskih poslova Turske reagovalo je na stavove Sjedinjenih Američkih Država u vezi s Fetullahom Gulenom, liderom terorističke organizacije FETO, koja stoji iza pokušaja puča u Turskoj, iz jula 2016. godine. 

- Nazvati nevinim vjerskim službenikom onoga ko je u savezničkoj zemlji pokušao izvesti udar na demokratiju, ništa drugo nije nego licemjeran pristup - piše u saopćenju turskog MVP-a. 

Poručeno je također kako stav SAD-a da je Gulen "muslimanski vaiz i politička figura" predstavlja pružanje podrške izdajničkom pokušaju državnog udara. 

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula 2016. godine pokušala izvesti vojni udar s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane vlasti u Turskoj. 

Tokom pokušaja vojnog udara, u Turskoj je ubijena 251, a ranjeno blizu 2.200 osoba. Turske nadležne institucije pokrenule su opsežnu borbu protiv te terorističke organizacije na čelu koje je Fetullah Gulen.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.