open-navfaktor-logo
search
Južna Afrika
Nazvan je "Kupuski bandit": Dobio kaznu jer je sadio povrće na trotoaru
Muškarac koji je nazvan Kupuski bandit tvrdi da mu je policija prijetila zbog sadnje povrća na trotoaru u Južnoj Africi.
18.09.2021. u 12:49
get url
text
Policija u Južnoj Africi

Djo BaNkuna, iz Theresa Parka, iskoristio je pločnik ispred svoje kuće kako bi zasadio povrtnjak u želji da pomogne svojoj supruzi u pomaganju ljudima u nevolji.

Uprkos tome što je samo želio učiniti dobro, BaNkuna je kasnije na svojoj Facebook stranici naveo da su mu policajci Tshwanea prijetili hapšenjem jer uzgoj povrća nije dozvoljen na pločniku, već samo cvijeće ili trava.

BaNkuna je tvrdio da je tražio dozvolu od gradskih zvaničnika za nastavak uzgoja povrća, ali je rekao da su mu se na kraju nasmijali i rekli da takva dozvola nije potrebna niti odobrena, prenosi Unilad.

U objavi na Facebooku BaNkuna je rekao da je 16 policajaca stiglo u njegovu kuću i uručilo mu dva dokumenta, od kojih ga je jedan teretio da se miješa u vlasništvo Općine sadnjom kupusa, a drugi dokument je bila novčana kazna uz kriminalnu evidenciju zbog sadnje kupusa i luka.

No portparol Policijske uprave Tshwane Isaac Mahamba rekao je da su navodne prijetnje hapšenjem priča koju je BaNkuna izmislio.

Mahamba je rekao da će BaNkuna biti kažnjen zbog ometanja prometnog znaka na cesti, ali da nemea razloga za hapšenje takozvanog "kupuskog bandita".

- Osim ako mu ne izreknemo saobraćajnu kaznu i odbije se identificirati, mogao bi biti zadržan na određeno vrijeme, ali neće biti uhapšen zbog toga što nije uklonio to povrće. U ovom slučaju ometao je pločnik sadnjom povrća na rezerviranoj ulici - dodao je.

BaNkuna je obećao da neće platiti kaznu niti ukloniti svoj povrtnjak, te se umjesto toga planira braniti na sudu. Dobio je veliku podršku ljudi na društvenim mrežama

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.