open-navfaktor-logo
search
Saradnja sa EU-om
Nazire se "Bidenova doktrina": Ovo su ključni stubovi nove američke vanjskopolitičke strategije
U svome prvom međunarodnom obraćanju, Biden je u petak na virtualnoj Konferenciji o sigurnosti u Munchenu, obećao da će "koordinirano djelovati sa svojim saveznicima i partnerima".
21.02.2021. u 09:23
get url
text

- Dopustite da otklonim bilo kakvu sumnju: SAD će tijesno sarađivati sa svojim partnerima iz Evropske unije i glavnim gradovima širom kontinenta - od Rima do Rige - kako bi se suočili s nizom zajedničkih izazova - rekao je.

Biden se već pridružio Pariškom klimatskom sporazumu te je vratio SAD u Svjetsku zdravstvenu organizaciju jer je globalna saradnja ključna za njegove najvažnije prioritete poput borbe protiv covida-19 i klimatskih promjena.

U dugoočekivanom potezu obnavljanja diplomatskih odnosa s Iranom, State Department počinje djelovati od prijedloga Evropske unije koja se ponudila da sazove neformalni sastanak po pitanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine koji je bio na rubu kolapsa nakon što se Trump povukao iz njega.

Nakon vojnog udara u Mjanmaru, državni sekretar Antony Blinken pozvao je na zajednički stav sa saveznicima, Indijom i Japanom, koje s Mjanmarom imaju odnos koji SAD želi izgraditi.

Biden je također otkazao Trumpov plan da povuče vojsku iz Njemačke, odlučio riješiti finansijski problem koji je nastao u Južnoj Koreji zbog troškova američke vojne baze koja se tamo nalazi te je pokrenuo zajedničke konzultacije s Japanom i Južnom Korejom među kojima trenutno vladaju napetosti, kako bi zacrtao put prema rješavanju sjevernokorejske situacije.

Po pitanju konfrontacije sa sve uspješnijom Kinom i ljevičarskim liderom iz Venezuele Nicolasom Madurom, Bidenova politika nije se toliko promijenila od Trumpove, osim plana pridobivanja veće međunarodne podrške.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.