open-navfaktor-logo
search
Odluka Vijeća ministara
Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah postao novi kuvajtski emir
Nakon što je danas potvrđeno da je u 91. godini preminuo kuvajtski emir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, Vijeće ministara ove zemlje saopćilo je da je novi kuvajtski emir postao Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah (83), koji je od 2006. služio kao prijestolonasljednik.
29.09.2020. u 21:58
get url
text
Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah
Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah

- U skladu s člankom zakona iz 1964. godine o odredbama Ustava i nasljedstvu emirata, prijestolonasljednik šeik Nevvaf al-Ahmad al-Jabir al-Sabah postao je emir Kuvajta - navedeno je u saopćenju objavljenom nakon današnjeg vanrednog zasjedanja Vijeća ministara, pod predsjedavanjem premijera Sabah el-Halid es-Sabah.

U utorak u poslijepodnevnim satima kuvajtska državna televizija potvrdila smrt Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabaha, ne navodeći više detalja.

Novi kuvajtski emir Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah je šesti sin Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, koji je u Kuvajtu vladao od 1921. do 1950. godine. U politički život ušao je 1962. godine, a od 1991. godine služio je kao ministar socijalnih poslova i rada, ministar obrane i ministar unutrašnjih poslova. Godine 2006. imenovan je prijestolonasljednikom.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.