open-navfaktor-logo
search
Zagreb
Navijači Dinama traže ostavku Damira Vrbanovića u HNS-u
Advokat Udruge očekuje kako će FIFA nakon ovog zahtjeva zasigurno pokrenuti postupak protiv Vrbanovića u roku od 60 dana
14.09.2018. u 14:24
get url
text

Predsjednik Udruge "Dinamo - to smo mi" Juraj Čošić predstavio je zahtjev koji će advokat ove udruge uputiti krovnoj fudbalskoj organizaciji FIFA-i u kojem traže izricanje zabrane bavljenja fudbalskim poslom nepravomoćno osuđenom Damiru Vrbanoviću, istaknutom funkcioneru Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), javlja Anadolu Agency (AA).

Damir Vrbanović, aktuelni izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), i predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza (ZNS), nepravomoćno je osuđen u Hrvatskoj temeljem presude u Osijeku za podjelu odštete u transferu Dejana Lovrena kao i za krivotvorenje potpisa Lovrena u službenom dokumentu.

- Vjerujemo da će Damir Vrbanović sam shvatiti da bi mogao postati prevelik uteg za HNS, hrvatski fudbal općenito i ZNS, i da će dati ostavku na sve funkcije koje obnaša - kazao je Juraj Čošić.

Čošić upozorava kako bi FIFA mogla kazniti Hrvatski nogometni savez (HNS) ako presuda Damiru Vrbanoviću postane pravomoćna.

- Ugled hrvatskog fudbala i hrvatske reprezentacije u svijetu stvarali su fudbaleri, odnosno sportaši, i vjerujem da nije u redu da to ruše neki čimbenici iz Saveza i dovode u pitanje kaznu samom HNS-u, odnosno reprezentaciji - poručio je Čošić.

Istaknuo je kako je FIFA-ina praksa u ovakvim slučajevima da se ne čeka pravomoćna presuda, i to je potkrijepio slučajevima Seppa Blattera i Michela Platinija za čije ostavke je bilo dovoljno podizanje optužnica protiv njih.

- Mi smo nakon Svjetskog nogometnog prvenstva mislili da će zapuhati neki novi vjetrovi u HNS-u i da će se ponovno početi vraćati pozitivna energija koja se stvorila. Nažalost, HNS je krenuo dobro poznatim putem. Umjesto da donesu odluke i propise koji će navijačima vratiti vjeru, oni su čak maknuli odredbu da agenti, posrednici igrača moraju imati potvrdu o nekažnjavanju - poručio je Juraj Čošić.

Advokat Udruge očekuje kako će FIFA nakon ovog zahtjeva zasigurno pokrenuti postupak protiv Vrbanovića u roku od 60 dana.

Braću Zdravka i Zorana Mamić te Damira Vrbanovića USKOK je teretio se da su oštetili Dinamo za ukupno 115,8 miliona kuna (15,5 miliona eura).

U nepravomoćnoj presudi suda u Osijeku Damir Vrbanović osuđen je na tri godine, Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina, poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca, a Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.