open-navfaktor-logo
search
Ruski opozicionar
Navalnijev tim tvrdi da je otrov stavljen u bocu vode
Kritičar Kremlja Aleksej Navalni otrovan je bocom vode u svojoj hotelskoj sobi u sibirskom gradu Tomsku, a ne na aerodromu kako se ranije mislilo, rekao je njegov tim uz video zapis objavljen na Navalnijevom Instagramu u četvrtak.
17.09.2020. u 10:27
get url
text

Navalni se prošli mjesec naglo razbolio na međugradskom letu u Rusiji, a potom je avionom prebačen u Berlin na liječenje. Njemačka kaže da je otrovan neurotoksinom Novičok. Rusija kaže da nema dokaza da je otrovan.

Saveznici kritičara Kremlja Alekseja Navalnog u srijedu su reagovali na komentare ruskih zvaničnika da ne bi imalo nikakvog smisla za Moskvu da otruje političkog protivnika čija je stopa popularnosti izrazito niska.

U saopćenju na svom websiteu, ruska stalna misija u Evropskoj uniji saopćila je da nema nikakvog razloga za ruske vlasti da otruju Navalnog vojnim nervnim agensom i potom mu dopuste da otputuje u Njemačku, gdje bi se otrovna supstanca mogla primijetiti.

- Koji bi razlog bio za ruske vlasti da otruju Alekseja Navalnog, uzimajući u obzir da stopa njegove popularnosti jedva dostiže dva posto? - navodi misija u saopćenju, pozivajući se na julsku anketu javnog mnijenja.

Glasnogovornica Navalnog Kira Jarmiš kazala je da rezultati regionalnih izbora održanih tokom vikenda, na kojima su kandidati koje podržava Navalni osvojili mjesta u dva sibirska grada, pokazali da je podrška Rusa Navalnom mnogo veća.

Kremlj je, suočavajući se s pozivima nekih zapadnih političara da se pooštre sankcije Moskvi, saopćio kako ne smatra da bi trovanje Navalnog donijelo koristi bilo kome, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.