Čovjek koji se u januaru vratio s liječenja u Njemačkoj u kojoj je bio zbog trovanja bojnim otrovom novičokom stavljen je u zatvor zbog čega se sedmicama masovno demonstriralo diljem Rusije. Navaljni je nedavno prebačen u zatvor van Moskve, a prošle sedmice se saznalo da je počeo štrajk glađu i da je u lošem zdravstvenom stanju.

Sada njegov advokatski tim javlja da je premješten u zatvorsku bolnicu i da je nakon učinjene magnetske rezonance otkriveno da ima herniju dva diska, stanje koje će prema tvrdnjama ljekara biti teško izliječiti.

Osim toga, Navaljni još ima povišenu temperaturu i jaki kašalj, no nije potvrđeno je li zaražen koronavirusom ili tuberkulozom kako se spekuliralo.

Prošle sedmice počeo je štrajk glađu zbog loših uvjeta u bolnici zatvora u kojem se nalazi i u kojem odslužuje kaznu od dvije i po godine zatvora. Osuđen je zbog pronevjere, no optužbe odbacuje tvrdeći da su politički motivirane kako bi ga se maknulo s političke scene. Nastavlja, tvrde njegovi saradnici, štrajk glađu i dnevno gubi oko kilogram na težini. Traži da ga pregleda ljekar kojeg sam odabere, no to mu zatvorska uprava nije odobrila.

Organizacija Amnesty International objavila je da su uvjeti u zatvoru slični mučenju i da bi ruska vlada sada mogla Navaljnog pokušati polako ubiti i sakriti šta mu se događa od očiju javnosti.

- Bio je podvrgnut deprivaciji sna i ne dozvoljava mu se da ga pregleda ljekar kojem vjeruje - navodi se u objavi AI-ja.

Štrajk glađu je Navaljni započeo žaleći se na bolove u rukama i nogama. Uprava zatvora tvrdi da 44-godišnji opozicionar dobija svu ljekarsku njegu koja mu je potrebna.