Naučnici uvjereni da znaju kako smršati bezbolnije

objavljeno: 07.03.2018. u 21:25

Naučnici su na pragu otkrića zbog kojeg bi teretane mogle ostati bez posla. Iako zvuči nevjerovatno i kao još jedan marketinški trik, stručnjaci sa univerziteta u Berkeleyu kažu kako bi im u tome mogla pomoći djeca. 

Ključ u sagorijevanju masti leži u načinu na koji smeđe masne stanice pomažu u regulaciji tjelesne toplote.
Naime, znaučnici su otkrili kako aktiviranje "smeđih" masnih stanica koje pomažu novorođenčadi u regulaciji tjelesne temperature, može pomoći odraslima u sagorijevanju kalorija. Za razliku od bijelih masnih stanica koje se koriste za skladištenje energije, smeđe masne stanice funkcioniraju poput mišićnih stanica koje masti i šećere pretvaraju u toplinu, piše Daily Mail. Dio je to velikog istraživanja koje bi trebalo odgovoriti na pitanje koji lijek može pomoći, onima koji iz nekog razloga ne mogu vježbati, u sagorijevanju kalorija.

U potrazi za dugotrajnim rješenjem, okrenuli su se proučavanju načina na se djeca zagrijavaju i sagorijevaju masti.

- Otkrili smo novi put koji aktivira smeđe stanice masti kako bi konzumirale kalorije iz masti i šećera i pretvorile ih u toplinu - rekao je voditelj istraživanja Andreas Stahl, profesor sa univerziteta Berkeley.
Kada temperatura tijela padne ispod 35,6 stepeni čovjek se počinje tresti od hladnoće, dolazi do kontrakcije mišića koja zapravo potiče zagrijavanje tijela i podizanje temperature. Djeca s tim nemaju problema, odnosno, ne drhte do svoje druge ili treće godine. Umjesto toga njihovu temperaturu regulira "zakrpa" na smeđim stanicama. U hladnoći mozak šalje signale smeđim masnim stanicama da troše kalorije i tako kreiraju toplinu.