Posljednji poznati primjerak tasmanijskog tigra, službeno nazvan tilacin, umro je 1930-ih.

Tim koji stoji iza ove ponude kaže da se može ponovo kreirati pomoću matičnih ćelija i tehnologije za uređivanje gena, a prvi tilacin bi mogao biti ponovo uveden u divljinu za deset godina.

Drugi stručnjaci su skeptični, piše BBC.

Tilacin je dobio nadimak tasmanijski tigar zbog pruga duž leđa, ali to je zapravo bio tobolčar, vrsta australijskog sisara koji svoje mlade odgaja u vrećici.

Grupa australijskih i američkih naučnika planira da uzme matične ćelije iz žive vrste tobolčara sa sličnom DNK, a zatim koristi tehnologiju za uređivanje gena da "vrati" izumrlu vrstu, ili njenu izuzetno blisku aproksimaciju.

To bi predstavljalo izvanredno postignuće.

- Sada vjerujem da bismo za deset godina mogli imati našu prvu živu bebu tilacina otkako su lovljeni do izumiranja prije skoro jednog vijeka - rekao je profesor Andrew Pask, koji vodi istraživanje sa Univerziteta u Melburnu.

Mnogi vanjski stručnjaci sumnjaju u nauku koja stoji iza toga.

- To je nauka iz bajke - rekao je vanredni profesor Jeremy Austin iz Australijskog centra za antičku DNK za Sydney Morning Herald.

Populacija tasmanijskih tigrova opala je kada su ljudi stigli u Australiju prije nekoliko desetaka hiljada godina, i ponovo kada su se pojavili dingoi - vrsta divljih pasa.

Na kraju, tobolčar je slobodno lutao samo po ostrvu Tasmanija, i na kraju je izlovljen do izumiranja.

Poslednji zarobljeni tasmanijski tigar uginuo je u zoološkom vrtu u Hobartu 1936.